Social

Papa ieftin de la presedinte?

Traian Basescu are pe masa o problema pe care daca o dezbate frumos la tv, castiga. Chiar daca anticipez ca nu o rezolva.
 
Sifonat in urma scorului obtinut de partidul sau la locale si cu popularitatea in cadere, presedintele-jucator avea nevoie de o actiune care sa-l readuca pe primele pozitii in mentalul colectiv. Din fericire pentru el, de data aceasta, n-a avut nevoie sa inventeze o problema la care sa vina cu solutia salvatoare. Problema exista: preturile fara precedent ale mancarii si carburantilor.

Ca atare, presedintele i-a convocat, in prima zi a lunii lui Cuptor, pe toti liderii politici sa dezbata asupra solutiilor care sa atenueze impactul scumpirilor asupra categoriilor sociale defavorizate. Laudabila intentia, probabil inutil efectul! Asta doar daca presedintele nu se va perinda pe sticla cu vreun litru de benzina gratis sau cu vreun kil de salam, tot gratis pentru cei care primesc salariul minim pe economie.

Ceea ce, intr-adevar, se cheama sprijin pentru persoane defavorizate , in limbajul politicienilor, sau pomana electorala , mai pe limba noastra.

Pentru ca, sa fim seriosi, daca presedintele tuturor romanilor ar fi vrut sa vina chiar cu o solutie, ar fi trebuit sa cheme niste minti obisnuite mai degraba cu datul din sinapse decat cu datul din gura. Poate niste profesori, niste economisti sau chiar directorii companiilor mari, nu politicieni care balesc dupa doua minute in prime time ca sa ne explice cum e cu mantuirea pecuniara a natiei. Asta pentru ca solutiile, fiind putine, nu pot sa vina de la toata lumea. Ca asa ar fi simplu: scadem TVA la mancare, cum vrea Voiculescu, sau mai taiem din taxele din benzina, chiar daca sunt printre cele mai mici din Europa. Numai ca nimeni nu garanteaza ca, daca scazi TVA, scade si pretul la raft dupa cum, daca tai din acciza, se ieftineste si benzina.

Iar daca te pui cu parul pe cateva dintre companiile mari care asigura haleala si benzina, te poti trezi cu un rau mult mai mare decat binele pe care ai vrut sa-l faci, pentru ca, cel putin in teorie, Romania are o piata libera , iar statul nu poate interveni in a dezavantaja unii dintre actori. Asadar, la 1 iulie, pe seara, o sa vedem la televizor doua tipuri de solutii, asta in cel mai bun caz: una prin care cine castiga mai putin de X lei va primi fie un voucher cu care se duce sa ia alimente gratis de la supermarket sau obtine o reducere la intretinere si a doua, prin care se va face un apel la companii, sa se gandeasca mai putin la profitul lor si mai mult la cetateni.

Daca presedintele va reusi sa convinga capitalistii sa-si imparta profitul cu saracii, are o bila alba. Daca nu, n-as mai vrea sa-l aud lamentandu-se cu replici de genul „la fiecare sase luni scot din sertar contractul de privatizare al Petrom, vad ca nu am ce sa fac si il bag la loc”.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea