Social

Paguba de 2,5 miliarde vechi din braconat harciogi

Doi bihoreni s-au ales cu dosar penal, dupa ce politistii si repezentantii Garzii de Mediu din Timis i-au depistat braconand harciogi.

Timp de o saptamana, a avut loc a actiune pe raza mai multor comune din Timis, unde au fost gasite sute de stegulete albe, semn ca in zona se afle vizuini de harciogi. Pe langa aceste stegulete, oamenii legii au gasit si aproape 300 de capcane pentru prinderea animalelor.

Dupa o prima serie de verificari s-a descoperit ca acestea apartineau unei firme din Oradea. Contactati de politisti, reprezentantii firmei, Laszlo Nagy si Francisc Oros, au prezentat avize pentru capturarea harciogilor, emise de Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Romane.

Specia de harciogi pe care ii prindeau aici este strict protejata de lege. Romania a aderat la patru tratate internationale pentru protejarea acestei specii. Cei doi, intr-adevar, aveau acte pentru prinderea animalelor, insa nu aceasta specie. Unul dintre animale a fost dus la un doctor veterinar , care a stabilit ca specia prinsa de ei este cea interzisa, ne-a declarat Serban Pittner, purtatorul de cuvant al IPJ Timis.

Pana in momentul in care au fost prinsi, cei doi au reusit sa captureze nu mai putin de 9000 de harciogi, care urmau sa fie exportati in Ungaria, iar pentru fiecare animal primeau intre 3 si 5 euro. Adusi in fata anchetatorilor, Laszlo Nagy si Francisc Oros au recunoscut ca animalele erau vandute unei firme din Ungaria, care facea haine de blana, cea mai ieftina costand peste 1500 de euro.

Prejudiciul cauzat de cei doi este de aproape 250.000 de RON, iar pentru fapta comisa risca pedeapsa cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani, a mai spus Pittner.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea