Social

Pactul de la Mitropolie

Dupa doua zile de deliberari si negocieri, in Sfintul Sinod s-a semnat ieri un armistitiu. IPS Bartolomeu Anania va avea mitropolie proprie, iar IPS Laurentiu Streza va ramine cu mitropolia sa de la Sibiu pe locul trei in ierarhia BOR. Aceasta nu-i aduce insa privilegii, ci doar o ascendenta pur formala fata de adversarul sau.

Sub presiunea multimii ce a scandat marti la poarta Patriarhiei, membrii Sfintului Sinod au cazut greu de acord in ce priveste infiintarea noii mitropolii la Cluj. Motivul nu a fost insa acela ca vreun membru al Sfintului Sinod ar fi considerat ca trebuie sa se tina cont de opinia credinciosilor si sa se revina asupra deciziei din 4 noiembrie. Ci acela ca protestul afecteaza imaginea BOR, iar pentru asta au fost invinovatiti deopotriva Streza, in sprijinul caruia manifestantii au venit la Bucuresti, cit si Anania, care a generat criza prin propunerea sa. Tocmai de aceea decizia finala nu putea fi decit una de compromis, iar unul dintre argumentele cu care Streza a fost constrins sa consimta a fost acela ca, potrivit procesului-vebal al Sinodului din 4 noiembrie, si el a votat pentru mitropolia de la Cluj. Ca urmare, renuntarea la infiintarea unei noi mitropolii nici nu a fost pusa in mod serios in discutie, iar IPS Laurentiu nu a putut decit sa incerce obtinerea mai multor beneficii pentru mitropolia sa.

Pe 1 martie, Adunarea Nationala Bisericeasca

Compromisul este subliniat si in comunicatul oficial: Pentru a sublinia unitatea spirituala si integritatea administrativ-bisericeasca a Transilvaniei, Sfintul Sinod a hotarit ca noua mitropolie sa ocupe locul al patrulea in dipticele Bisericii Ortodoxe Romane, dupa Mitropolia Ardealului. Asadar, desi va fi cea mai mica mitropolie, cu doar doua eparhii, mitropolia de la Sibiu va fi a treia in ierarhia BOR, dupa cea a Munteniei, condusa de patriarh, si dupa cea a Moldovei. La Cluj se va infiinta Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, iar IPS Bartolomeu va fi ridicat la rangul de mitropolit . Pur formal, pentru a combate ideea de schisma si de divizare a Ardealului, Sfintul Sinod le-a impus ierarhilor din cele doua mitropolii sa se intilneasca de cel putin trei ori pe an pentru a elabora si aplica un plan comun de cooperare permanenta la nivel pastoral si social.

Titulatura si intinderea noii mitropolii vor fi supuse spre aprobarea Adunarii Nationale Bisericesti, care se va intruni pe 1 martie. Numai ca, potrivit Statutului, acest for, din care membrii Sinodului fac si ei parte ca membri de drept, este singurul in masura sa stabileasca infiintarea unei noi mitropolii, in aceasta idee fiind intentat si procesul Asociatiei ASTRA din Sibiu impotriva Sinodului. Speram ca acest proces sa fie cistigat, spune pr. prof. Mircea Pacurariu, de la Facultatea de Teologie din Sibiu.

Binecuvintarea politicienilor

Sibienii considera ca lupta nu s-a incheiat atita vreme cit acest proces este pe rol si Adunarea Nationala nu s-a intrunit. Insa lupta este si una politica, iar clericii grupati in jurul lui Anania au sprijinul Cotroceniului, prin liderul PD Emil Boc. Acesta a salutat ieri decizia Sfintului Sinod, spunind ca este una corecta, care reflecta realitatile ardelene. De cealalta parte, desi nu este ortodox, primarul Sibiului , Klaus Johannis , a sustinut ideea existentei unei singure mitropolii, duminica aflindu-se chiar printre manifestantii care au scandat in Piata Mare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea