Social

#decontare servicii #medicina fizica de reabilitare #dizabilitati

Pacientii cu dizabilitati au acces la Medicina Fizica si de Reabilitare decontate de CNAS

Romanii cu dizabilitati au acces la mai multe servicii medicale de reabilitare medicala, decontate de CNAS – anunta Societatea Romana de Reabilitare Medicala (SRRM), cu ocazia implinirii a o suta de ani.

Recent, in urma discutiilor dintre MS, CNAS si SRRM, s-a produs o schimbare fundamentala a contractului cadru in acordarea serviciilor de reabilitare medicala persoanelor cu dizabilitati.

„Noutatea care ne bucura este ca din martie, decontarea serviciilor medicale in ambulatoriul de specialitate Medicina Fizica si de Reabilitare se face prin plata prin tarif pe serviciu medical exprimat in puncte, la fel ca la celelalte specialitati clinice, si nu prin tarif pe serviciu medical exprimat in lei, la valori mult mai mici fata de alte specialitati si care permitea tratarea unui numar redus de pacienti in fiecare luna. Aceasta modificare permite ca de acum si medicii de Medicina Fizica si de Reabilitare sa poata efectua in cabinet diverse proceduri diagnostice sau terapeutice, sa poata prescrie servicii conexe efectuate de psiholog sau fizioterapeut, sa poata face pacientilor ecografii daca au competenta pentru acest lucru.” spune Conf. Univ. Dr. Adrian-Costin Bighea, actual trezorier si fost presedinte al SRRM.

Hotararea de guvern care a modificat contractul-cadru privind acordarea asistentei medicale in sistemul de asigurari sociale de sanatate a revizuit si lista afectiunilor pentru care pot fi acordate servicii de medicina fizica si de reabilitare. Astfel, au fost

adaugate noi proceduri de medicina fizica si de reabilitare care se pot face in baza de tratament.

„Sunt si multe alte solicitari care nu au putut fi introduse in actualul contract cadru si care raman pentru a fi negociate in viitor. De pilda, actualizarea valorii de decontare a procedurilor fizicale in baza de tratament. Este de-a dreptul absurd ca o procedura fizicala care necesita personal calificat si echipamente medicale scumpe sa fie decontata de CAS cu 7 lei. O alta problema majora este modificarea perioadei pentru care se deconteaza procedurile specifice de medicina fizica si de reabilitare, care este de 21 zile/an/asigurat. Aceasta prevedere nu tine seama de diagnosticul pacientului si de severitatea dizabilitatii, fiind total discriminatorie pentru pacientii nostri.” Completeaza Conf. Univ. Dr. Adrian-Costin Bighea, Trezorier SRRM.

Medicina Fizica si de Reabilitare (MFR) este specialitatea ce se ocupa cu preventia, diagnosticul, tratamentul si managementul reabilitarii persoanelor cu dizabilitati. Scopul ei este sa amelioreze calitatea vietii si sa redea functionalitatea pacientilor.

Afectiuni generatoare de dizabilitate:

  • cronice (neurologice, ortopedice, respiratorii, reumatologice, cardio-vasculare, oncologice etc.)
  • post-traumatice (osteo-articulare, ale sistemului nervos etc.)
  • altele – arsuri, postCOVID etc.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, reabilitarea trebuie considerata o strategie de sanatate publica a acestui secol si nu se adreseaza doar persoanelor cu deficiente fizice, ci mai degraba este un serviciu de sanatate de baza pentru orice pacient cu o dizabilitate dupa o afectiune cronica sau post-traumatica, care ii limiteaza functionarea.

„Reabilitarea medicala a tinut mereu pasul cu tehnologiile inovatoare. In ultimii ani, in contextul pandemiei de COVID-19 a intrat puternic in lumina reflectoarelor si pe buna dreptate. Se stie ca infectia cu SARS – CoV-2 este o boala cu afectare multipla de organe, care poate lasa sechele complexe, multiple, respiratorii, cardiace,

neurologice, musculoscheletale, cognitive si care poate duce la dizabilitate si la scaderea calitatii vietii. Specialistii in Medicina Fizica si de Reabilitare Medicala pot face evaluarea si managementul terapeutic al dizabilitatii date de COVID-19.” spune prof. dr. Mihai Berteanu, presedintele SRRM.

„Nu exista nicio diferenta in formarea (si pregatirea) specialistului de reabilitare medicala care activeaza in spital, in ambulatorul de specialitate sau intr-o statiune balneara. In plus, medicul MFR din statiunea balneara are avantajul ca utilizeaza factorii naturali terapeutici care abunda in tara noastra: climatul, apele minerale, namolurile terapeutice, salinele, alaturi de procedurile de electroterapie, kinetoterapie, hidroterapie, masaj.” spune conf. dr. Madalina Iliescu.

In Romania sunt peste 1500 specialisti in medicina fizica si de reabilitare si peste 350 de rezidenti in pregatire, fapt care asigura dezvoltarea si pe viitor a specialitatii, dar mai ales premisele ca persoanele cu dizabilitati sa beneficieze de servicii medicale de inalta calitate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea