Social

Osetia de Sud si Abhazia nu au cerut recunoasterea independentei

Liderii oset si abhaz au anuntat ca mai amana cu „doua saptamani” momentul separarii de Georgia. La ultimul summit gazduit in calitate de presedinte, Putin le-a multumit tuturor pentru ca au evitat „confruntarile inutile”. Presedintele rus Vladimir Putin a gazduit ieri, la Moscova, ultimul summit al statelor membre ale organizatiei CSI inainte de alegerile prezidentiale de la 2 martie. Summitul informal a avut loc intr-un context international zbuciumat, marcat de proclamarea independentei Kosovo si de faptul ca trei dintre statele membre CSI, Georgia, Republica Moldova si Azerbaidjan , se confrunta cu „conflicte inghetate”. Cu toate temerile comunitatii internationale potrivit carora unda de soc produsa de proclamarea independentei Kosovo se va propaga si in spatiul ex-sovietic, asteptatul anunt al regiunilor separatiste Abhazia si Osetia de Sud nu a avut loc. Potrivit unor rapoarte, cele doua regiuni separatiste urmau sa ceara recunoasterea oficiala a independentei lor ieri, la summitul informal al Comunitatii Statelor Independente. Cotidianul Nezavisimaia Gazeta anunta, ieri, ca asa-zisul presedinte al Osetiei de Sud, Eduard Kokoiti, ar fi declarat ca cele doua regiuni vor cere cu siguranta CSI recunoasterea lor oficiala. Cu toate acestea, asa-zisul presedinte al Abhaziei, Serghei Bagaps, a recunoscut, ieri, ca aceasta cerere nu va fi inaintata deocamdata sefilor de stat din CSI. „Desfasuram o munca serioasa de pregatire. Asa cum am spus, Abhazia si Osetia de Sud vor cere Rusiei, statelor CSI si Organizatiei Natiunilor Unite recunoasterea independentei lor peste cateva zile”, a precizat Bagaps. Liderul oset Eduard Kokoiti a detaliat: „Intentionam sa ne intalnim la Moscova si cred ca intalnirea va avea loc in doua saptamani”. I n acest sens, ministrii de Externe ai Abhaziei, Osetiei de Sud si Transnistriei s-au intalnit ieri la Moscova, pentru a pregati o reuniune a presedintilor celor trei regiuni separatiste, relateaza agentia Interfax citata de Mediafax. „Ministrii de Externe ai Abhaziei, Osetiei de Sud si ai Transnistriei intentioneaza sa discute probleme legate de pregatirea unei reuniuni a presedintilor republicilor separatiste”, a spus ministrul abhaz de Extene, Serghei Samba.

Putin multumeste pentru colaborare

Putin a fost flancat, la al 16-lea summit CSI la care ia parte, de catre prim-vicepremierul rus Dmitri Medvedev, succesorul sau desemnat. Medvedev trebuia sa sustina un discurs, intrucat agenda reuniunii a fost dominata de chestiuni legate de cooperarea in domeniile sociale si umanitare in cadrul CSI, directii coordonate de Medvedev in cadrul guvernului de la Moscova. Putin, care a deschis summitul cu un discurs, a tinut sa multumeasca liderilor CSI pentru colaborare. „De-a lungul acestor opt ani lungi, am lucrat impreuna foarte strans. In ciuda faptului ca aveam o multime de probleme, am reusit sa evitam confruntarile inutile acolo unde ar fi putut sa aiba loc” a spus liderul de la Kremlin, citat de Interfax. Putin a mai cerut ca liderii CSI sa faca mai multe pentru a lupta cu xenofobia si intoleranta . „Ieri m-am intalnit cu colegii mei in format bilateral , si aproape toata lumea a ridicat problema rusilor si celorlalti cetateni ai CSI care intalnesc cateodata manifestari ale xenofobiei si intolerantei si chiar sunt victime ale unor incercari de asasinare“ a explicat el. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea