Social

#craciun europa #craciun #mos craciun #origine mos craciun # povesti mos craciun #istorie mos craciun

Originea lui Mos Craciun. Cateva lucruri inedite despre Mosul darnic

Mos Craciun este un personaj mitic, extrem de complex, care, de-a lungul secolelor, a cunoscut foarte multe nume, dar a venit si cu traditii care mai de care mai bizare. Iata o scurta istorie asupra orginii lui Mos Craciun si cum este el cunoscut astazi:

1. Sfantul Nicolae

Sfantul Nicolae din Myra este prima persoana cunoscuta ca omul care aduce daruri, inca din anul 280 inainte de Hristos. El nu a trait la Polul Nord, ci in Grecia si a fost episcop. Sfantul Nicolae era recunoscut pentru generozitatea sa si pentru minunile pe care le infaptuia. El a fost numit Sfant de catre Biserica Catolica in anul 900 inainte de Hristos si era de cele mai multe ori portretizat ca "aducatorul de daruri", inaintea Solstitiului de iarna.

2. Kris Kringle

In anul 1600, liderii protestanti au inceput sa fie ingrijorati de faptul ca oamenii au inceput sa uite adevarata semnificatie a Craciunului si ca se axau tot mai mult pe Sfantul Nicolae. Asadar, ei l-au inlocuit pe acesta cu micutul ingeras Kristkindt, care mai tarziu a devenit Kris Kringle. Mamele au devenit insa extrem de ingrijorate de imaginea acestui micut inger care umbla dezbracat si l-au reintrodus pe Sfantul Nicolae ca ghid al acestuia.

3. Father Christmas

Protestantii au incercat sa interzica sarbatorirea Craciunului pentru faptul ca este un amestec de traditii crestine si pagane. In cantecele de protest, oamenii au scos la iveala, in anul 1600 inainte de Hristos, un nou personaj simpatic si grasut, pe care il numeau Lord Christmas, Sire Christmas sau, mai popular, Father Christmas. Acesta purta in mod traditional o haina de blana verde si aducea daruri vesele tuturor oamenilor din lume. Father Christmas promova un Craciun vesel, plin de alcool si insulta regulile stricte ale Puritanilor.

4. Sinterklass

In anul 1600, imigrantii olandezi au dus cu ei in lumea intreaga legenda lui Sinterklass, Mos Craciun. Acesta era un batranel barbos, care facea plimbari pe acoperisurile caselor cu un cal alb. Toti copiii care isi lasau ghetutele pline cu morcovi pentru calul sau, langa semineu, primeau, in locul acestora, bani sau cadouri.

5. Mos Craciun

Personajul lui Mos Craciun de astazi apare abia in anul 1800. Acesta este un batran cu barba alba mare, grasut, care traieste la Polul Nord, alaturi de doamna Claus, si care ii supravegheaza pe elfii care confectioneaza jucarii pe tot parcursul anului. In noaptea de Ajun, Mos Craciun pleaca sa imparta daruri tuturor copiilor din lume. Acesta pune darurile fie in pantofi, fie sub brad si se strecoara in casa pe horn. Copiii care nu au fost cuminti primesc de la Mos Craciun un carbune incins.

Povesti din spatele traditiilor

In afara acestor personaje, mai exista in spatele traditiiilor si alte povesti. De exemplu, copiii din multe tari catolice primeau daruri de la cei 3 Regi. Ei isi scoteau ghetutele afara la inceputul lunii ianuarie, pentru ca regii sa le puna cadouri in ele, ca un simbol pentru darurile aduse bebelusului sfant. Astazi, Mos Craciun are ca ajutoare in calatoria sa mai multi elfi. In mod traditional insa, el era insotit de un mic dracusor negru, care ii pedepsea pe copiii care nu erau cuminti. Acesta se numea Krampus.

Sursa foto: fanpop.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea