Guvernul a publicat forma finala a Ordonantei „trenulet”, care cuprinde o serie de masuri de austeritate ce vor intra in vigoare incepand cu anul 2025. Aceasta ordonanta are ca scop reducerea cheltuielilor publice si stoparea cresterii deficitului bugetar. Documentul a fost adoptat dupa ce liderii coalitiei PSD-PNL-UDMR au ajuns la un acord sambata.
Masuri principale incluse in ordonanta
Inghetarea pensiilor si salariilor bugetarilor: Veniturile din sistemul public, inclusiv pensiile speciale si cele ale parlamentarilor, raman la nivelul actual.
Suspendarea angajarilor la stat: Exceptii se vor aplica doar pentru posturile strict necesare.
Eliminarea primelor si bonusurilor: Orele suplimentare nu vor mai fi platite, iar primele pentru bugetari vor fi eliminate.
Reducerea beneficiilor pentru bugetari: Voucherele de vacanta vor fi limitate la 800 de lei, cu conditia ca salariul sa nu depaseasca 8.000 de lei, iar costul serviciilor turistice sa fie de minimum 1.600 de lei.
Reducerea calatoriilor gratuite: Pensionarii si angajatii companiilor din Ministerul Transporturilor vor beneficia de cel mult 6 calatorii gratuite cu trenul pe an.
Inghetarea alocatiilor: Valoarea acestora nu va fi majorata in 2025.
Subventii mai mici pentru partide: Subventiile totale pentru anul 2025 vor fi reduse cu 25% fata de 2024.
Majorarea tarifelor la companiile de stat: Acestea vor fi ajustate conform ratei inflatiei.
Masuri pentru studenti si alte categorii
Reduceri pentru transport: Studentii vor beneficia de o reducere de 90% la abonamentele de metrou si pentru trenuri, doar pe rutele dintre domiciliu si facultate.
Compensatii pentru concedii neefectuate: Bugetarii nu vor mai primi compensatii financiare pentru zilele de concediu ramase neefectuate.
Reorganizari si eficienta bugetara
Un nou Departament pentru eficienta guvernamentala va fi infiintat in subordinea Guvernului, avand ca obiectiv reducerea si eficientizarea cheltuielilor publice cu cel putin 1% din PIB in 2025.
Bugetul pentru 2025
Proiectul de buget va fi finalizat si aprobat de Guvern in prima saptamana din ianuarie 2025, urmand sa fie supus aprobarii Parlamentului intr-o sesiune extraordinara.
Aceste masuri vor avea un impact semnificativ asupra modului in care sunt gestionate finantele publice, fiind criticate de unii analisti pentru impactul lor social, dar vazute ca necesare pentru a reduce deficitul bugetar.