Social

Opt state UE sunt date in judecata pentru diplomele romanilor

Romanii si bulgarii trebuie sa suporte proceduri birocratice necesare pentru echivalarea diplomelor, din cauza nerecunoasterii acestora de opt state europene.

Comisia Europeana a decis sa prezinte in fata Curtii Europene de Justitie cazul a opt state membre ale Uniunii Europene care nu recunosc pregatirea profesionala a cetatenilor din Romania si Bulgaria . Aceste state sunt Austria, Belgia, Cipru, Franta, Grecia, Irlanda, Luxemburg si Spania.

Cele opt state nu au prezentat Comisiei masurile luate pentru a implementa Directiva 2006/100, care aduce la zi lista de calificari ce beneficiaza de recunoastere automata, completand-o cu acele calificari similare obtinute in Romania si Bulgaria. Termenul-limita pentru implementarea directivei era 1 ianuarie 2007, data aderarii celor doua state la UE, iar statele in cauza nu au adoptat masurile necesare.

Din cauza aceasta, romanii si bulgarii care doresc sa lucreze in cele opt tari trebuie sa suporte proceduri birocratice nenecesare si foarte lungi inainte de a-si putea exercita meseria, arata un comunicat al Comisiei.  

Directiva enumera o serie de calificari care beneficiaza de recunoastere automata in spatiul UE, o data ce au fost obtinute in Romania si Bulgaria, dupa ce aceste tari au aderat la Uniune. Profesiile in chestiune variaza de la medici specialisti la avocati sau marinari.

„Atat timp cat directiva nu este implementata in legea nationala, o serie de profesionisti calificati din Romania si Bulgaria risca sa fie confruntati cu proceduri inutil de birocratice si lente pentru a-si exercita dreptul de a fi angajat oriunde in UE, iar potentialii beneficiari ai serviciilor acestor profesionisti pot fi privati de oportunitatea de a beneficia de expertiza lor“, se arata in motivatia Comisiei Europene.

Procesul la Curtea Europeana de Justitie ar putea dura doi ani, existand posibilitatea ca, intre timp, tarile sa-si modifice legislatia. Metodologia Consiliului National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor din cadrul Ministerului Educatiei arata ca „se va face recunoasterea automata a studiilor pentru cetatenii din tarile din UE si Spatiul Economic European pentru urmatoarele profesii reglementate: medic, medic farmacist, medic dentist, asistent medical generalist, moasa, medic veterinar si arhitect“.

Reprezentantii Ministerului Educatiei au spus ca nu vor sa comenteze decizia Comisiei Europene. Presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Educatie, Mircea Miclea , spune ca din 2005 a fost implementat Sistemul de la Bologna prin care studiile universitare si postuniversitare se realizeaza la fel ca in tarile UE. „Insa de-abia anul acesta vom avea prima generatie compatibila. Pentru celelalte generatii s-a tot amanat trecerea si aici ar fi probleme. Plus ca am infiintat acea Agentie a Calificarilor care nu s-a miscat prea mult“, spune Mircea Miclea.

Presedintele Comisiei de la Cotroceni crede ca „este un moment foarte bun pentru a ne promova invatamantul si pentru a le zice acelor tari: «Recunoasteti-ne diplomele!», dar Ministerul Educatiei trebuie sa aduca argumente concrete, altfel ar putea iesi foarte prost“.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea