Social

#operatiunea unicorn #operatiunea london bridge #london bridge is down #regina elisabeta a II-a #a murit regina elisabeta a II-a

Operatiunea “London Bridge is down” si operatiunea “Unicorn”. Ce se intampla dupa moartea reginei Elisabeta a II-a

Ziua de 8 septembrie va ramane in istorie ca cea mai trista zi, nu doar pentru poporul din Marea Britanie, ci pentru intreaga lume. Regina Elisabeta a II-a a murit la varsta de 96 de ani, la Castelul Balmoral din Scotia, dupa 70 de ani de domnie.

 

Regina a decedat in jurul orei 12:00, ora Marii Britanii, insa vestea a fost data lumii intregi cateva ore mai tarziu. Prima persoana, din afara Familiei Regale, care a aflat vestea trista a fost prim-ministrul britanic Lizz Truss. Aceasta a fost informata cu doua ore inainte ca Palatul Buckingham sa anunte public decesul reginei printr-un comunicat, la ora 18:31, (20:31, ora Romaniei).

Palatul Buckingham a planificat minutios, inca din anii 1960, protocolul celor 10 zile care se vor scurge de la decesul reginei Elisabeta aII-a si pana la inmormantarea acesteia. Procesul a fost denumit “Operation London Bridge”, operatiune care a devenit “Operatiunea Unicorn” avand in vedere ca regina a murit in Scotia. Pentru Marea Britanie urmeaza 10 zile de doliu national.

Operatiunea “London Bridge is down”

Expresia "London Bridge is down" (n.r.- “Podul Londrei a cazut”) a fost folosita pentru a-i informa pe membrii familiei, pe diplomatii straini si pe inaltii oficiali ca monarhul a decedat.

Medicul principal al reginei, Sir Huw Thomas, a supravegheat ultimele ore de viata ale reginei, timp in care aceasta a fost vizitata de rude si prieteni apropiati. El a controlat accesul in camera in care se odihnea suverana si a decis ce informatii trebuiau facute publice si ce detalii trebuiau sa ramana private.

In timp ce detaliile despre evenimentele exacte care au avut loc la Balmoral, in momentul decesului Reginei Elisabeta a II-a, probabil ca nu vor fi cunoscute niciodata, deoarece este o chestiune complet privata, Printul Charles a devenit automat rege si, conform traditiei, fratii sai i-au sarutat mana si i-au jurat credinta.

Dincolo de familia apropiata, vestea decesului reginei a fost in mainile secretarului ei particular, Sir Christopher Geidt. Fostul diplomat a primit un al doilea titlu de cavaler in 2014, in parte pentru rolul sau in planificarea succesiunii Elisabetei a II-a, si era de datoria acestuia sa o informeze pe noul prim-ministru, Liz Truss.

In 1952, cand tatal Elisabetei, George al VI-lea, a decedat, vestea mortii sale a fost transmisa folosind codul "Hyde Park Corner", pentru a pastra discretia. In cazul Elisabetei a II-a, fraza "London Bridge is down" a fost folosita pentru a alerta premierul si sefii altor 15 guverne in care regina era sef de stat, cu privire la decesul suveranei.  

De acolo, mesajul a fost trimis catre celelalte 36 de natiuni din Commonwealth, unde regina Elisabeta continua sa serveasca in calitate de figura simbolica. Din acest moment, mesajul a fost facut public si a fost impartasit de televiziunile si agentiile de presa din intreaga lume.   

Operatiunea Unicorn

Operatiunea “London Bridge is down” ar fi acoperit multe dintre elementele logistice ale zilelor de dupa deces, daca regina ar fi murit la Londra, insa, intrucat aceasta a murit in Scotia, multi dintre pasii urmatori, inclusiv calatoria ramasitelor sale pamantesti la Londra cu Trenul Regal, sunt reglementati de Operatiunea Unicorn. Unicornul este animalul national oficial al Scotiei, de unde si denumirea de “Operatiunea Unicorn”.

Imediat dupa anuntarea decesului, steagurile de pe cladirile oficiale din Regatul Unit au fost arborate la jumatate de catarg. Acest lucru trebuie facut, conform protocoalelor regale, in termen de 10 minute de la anuntarea vestii. Steagurile vor ramane la jumatate de catarg pana la ora 8:00 dimineata, in ziua urmatoare funeraliilor.

Functiile parlamentare britanice au fost suspendate timp de sase zile pentru a se pregati pentru funeralii.

Bisericile isi pot trage clopotele pentru a marca ziua mortii reginei sau pot astepta pana a doua zi (adica pana astazi, 9 septembrie) pentru a face acest lucru, avand in vedere ora tarzie la care a fost facut anuntul.

FOTO: facebook.com/TheBritishMonarchy

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea