Social

#liga pro europa #lege stocare informatii #neconstitutionala

ONG-urile cred ca legea inregistrarilor convorbirilor este neconstitutionala

Reprezentanti ai Ligii Pro-Europa si Centrulului pentru Resurse Juridice si-au manifestat ingrijorarea fata de efectele legii care prevede stocarea datelor privind convorbirile telefonice si traficul pe Internet de catre firmele de comunicatii.

Liga Pro Europa considera ca Legea nr. 298/2008 violeaza drepturile fundamentale garantate de Constitutia Romaniei in Titlul II - Drepturile, libertatile si indatoririle fundamentale, Capitolul II - Drepturile si libertatile fundamentale, articolele 26,27 si 28, referitoare la dreptul la protejarea vietii intime si la inviolabilitatea corespondentei.

Legi similare au fost declarate neconstitutionale in UE

"Acolo unde au fost adoptate legi similare din alte state ale Uniunii Europene au fost declarate neconstitutionale de Curtile Constitutionale nationale, ca in cazul Germaniei sau al Bulgariei, iar CEDO a admis in mai multe cazuri plangeri individuale ca legile respective adoptate in state membre UE violeaza prevederile Conventiei Europene a Drepturilor Omului", a spus co-presedintele LPE.

Smaranda Enache a mai spus ca legea actuala permite procurorilor obtinerea datelor stocate solicitate, in caz de urgenta, fara autorizarea de catre o instanta judecatoreasca.

"Totodata, legea permite acccesul organelor de stat cu atributii in domeniul securitatii nationale accesul la datele stocate de furnizorii de servicii si retele publice de comunicatii electronice, in conditiile in care pachetul de legi privind securitatea nationala nu a fost inca adoptat de Parlament", spune Enache.

Liga Pro Europa a anuntat ca se va alatura celorlalte organizatii de drepturile omului care contesta constitutionalitatea legii si va recurge la caile legale care-i stau la dispozitie pentru a obtine abrogarea legii.

Totodata, Liga Pro Europa va acorda sprijin persoanelor care vor actiona in judecata ca urmare a incalcarii drepturilor lor constitutionale prin aplicarea Legii 298/2008.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea