Social

#desen #hernie #corpul uman #omul virtuvian #desen imperfect

"Omul vitruvian", desenul ce exemplifica proportiile ideale ale corpului uman, este... imperfect!

"Omul vitruvian", desenul lui Leonardo da Vinci care dezvaluie proportiile "omului perfect", nu este lipsit de cusur, arata un studiu efectuat in cadrul Colegiului Imperial din Londra.

Desenul este una dintre cele mai celebre schite din lume, usor de recunoscut, ce infatiseaza silueta unui barbat gol, in doua ipostaze suprapupse, inscrise intr-un patrat peste care este desenat un cerc.

"Omul vitruvian" ilustreaza conceptia arhitectului roman Vitruvius, care descria proportiile corpului uman in lucrarea sa, "De Architectura", scrisa cu aproximativ 15 secole in urma. Potrivit acestuia, trupul barbatesc perfect poate fi incadrat intr-un cerc si intr-un patrat, deopotriva.

Totusi, Hutan Ashrafian, profesor la Colegiul Imperial din Londra, considera de modelul pe care da Vinci l-a folosit in 1490 pentru a creiona faimosul desen ar fi putut suferi de o afectiune grava. Cercetatorul a remarcat o umflatura in partea stanga a abdomenului acestuia care indica faptul ca barbatul suferea de hernie inghinala.

Cercetarea efectuata de profesorul britanic a fost publicata in revista de specialitate Hernia.

Sursa foto: sunyrockland.edu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea