Social

Omul care zace de 38 de ani in spital

A dus o viata normala pana la 18 ani. Era un copil ca oricare altul. Nazdravan, pus pe sotii, iar la scoala un elev de mijloc. Nimic deosebit. Ultimele zile dintr-o viata care incepuse normal au luat sfarsit in vacanta de vara dintre clasele a Xl-a si a Xll-a.

"Atunci s-a rupt filmul", povesteste Petru pentru Mediafax. A plecat la mare, la Eforie Nord, cu tata si sora, asa cum faceau in fiecare vara. Ii placea sa sara in apa, de pe dig.

SARITURA

Implinise 18 ani, in 5 august, iar sase zile mai tarziu - adica in 12 august - avea sa sara in Marea Neagra pentru ultima data, in acelasi loc pe care il cunostea atat de bine. De unde sa stie ca marea, pe care o iubea atat de mult, devenise peste noapte o capcana? O puternica furtuna in larg adusese la mal mult nisip. Petru s-a dus pe dig si a sarit. A lovit cu capul in dambul de nisip. Si nu a mai simtit nimic. Petru a fost scos la mal si dus de urgenta la Spitalul din Constanta, apoi transferat la Spitalul 9 din Capitala, actualul "Bagdasar-Arseni".

UN CAZ SIMILAR

La clinica din Bucuresti avea sa afle ca situatia lui este una grava: suferise o fractura de coloana, iar maduva ii fusese sectionata sus, la gat, in zona cervicala. A fost operat si, apoi, in septembrie, a fost internat in Spitalul Elias . De atunci - adica de 38 de ani - Petru sta intr-un pat, cu fata in tavan si cu ochii peste tot. La Elias, Petru a intalnit un caz similar cu al lui. Pentru acesta din urma, familia facuse eforturi mari sa-i aduca, pentru consult, un medic din Anglia, singurul care se ocupa de fracturile de coloana cu sectionarea maduvei. Dupa ce medicul englez l-a consultat si pe Petru, i-a sugerat sa vina la clinica lui din Londra.

SPERANTE NARUITE

Speranta a renascut in sufletul lui Petru. Ai lui au adunat in mare graba bani, au primit aprobare sa-i schimbe in lire sterline, iar in aprilie 1969 era internat in clinica britanica. A nadajduit cateva luni, dar, in septembrie, ultimele sperante s-au naruit. Nu avea sa se mai faca bine niciodata. Intelegea ca toata viata, nu isi va mai misca picioarele sau mainile. In schimb, mintea va ramane buna, parca pentru a-si intelege drama. Dar in Marea Britanie, "am invatat sa duc mana la gura, sa mananc o bucata de paine sau un mar. Si mai ales am invatat sa lucrez singur.
Mi-am cumparat o masina electrica de scris, am invatat sa leg creionul de mana si sa scriu. Inainte sa plec in Anglia, am dat examenele de absolvire, iar la revenire am promovat bacalaureatul. Profesorii au fost foarte ingaduitori", isi aduce el aminte.

SEMIFINALA EUROPEANA LA SAH

"Apoi am jucat mult sah. Regizorul Gheorghe Turcu - cel care facea parte din prima generatie de regizori de dupa razboi, cu studii la Moscova - mi-a deschis mintea extraordinar. Jucam sah cu el si cu tot spitalul. El fusese casatorit cu Sanda Nicolau, o mare sahista. Ea mi-a facut cunostinta cu un maestru de sah. Acesta m-a invatat cate ceva, timp de o saptamana. "Un an de zile s-a tinut de capul meu. Apoi, am inceput sa joc sah prin corespondenta. Am ajuns chiar in semifinala europeana"...

TRADUCATORUL MEDICILOR

In plus, familia adoptiva - adica medicii de la Elias - ii dadeau de lucru, tratandu-l ca pe un om sanatos. "Medicii, dar si asistentele si infirmierele sunt pentru mine mai mult decat o familie, desi cred ca este putin zis. Pentru ca stiam bine engleza si franceza, lucram cot la cot cu doctorii, traducand tot felul de lucrari pentru doctorat, pentru examenele de specialitate. Asa s-a nascut o noua pasiune - informatica. Am tradus chiar doua carti pentru Editura Didactica", mai spune Petru.
Boala lui Petru se numeste tetraplegie, adica paralizia tuturor membrelor, explica medicul Mircea Osanu, primul lui prieten din spital si care s-a pensionat acum cateva zile. A fost o fractura de coloana cervicala si cu sectiunea maduvei spinarii. Urmarile au fost dramatice: nu misca de loc membrele si nu are controlul temperaturii.

SPERIAT CA VA FI DAT AFARA

"Nu am stat niciodata pe gratis. Din (anii - n.r.) saptezeci si ceva am platit lunar peste o mie de lei, fiind internat prin sistemul camin spital. Mi se pare normal sa platesc. Acum imi las pensia de handicapat , nu este mare lucru, cam 1.250.000 de lei pe luna. Ani de zile eram ridicat in picioare la marginea patului. Acum, daca ma ridic in sezut ametesc. Am imbatranit, marfa s-a uzat, fac repede escare. Este destul de greu. Dar nimic nu ma sperie mai tare decat ideea ca as putea fi dat afara din spital. Unde sa ma duc?", se intreaba Petru.

Medicul Osanu:
"Toti ne-am atasat de el. Face parte din marea familie Elias. Acum, o doctorita mai tanara ar vrea sa-l mute. Dar nimeni din conducerea spitalului nu considera umana alungarea lui Petru din spital."

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea