Social

Ohanesian, patru ore la Parchet

Jurnalistul de la "Romania libera", Ovidiu Ohanesian , a fost audiat in noaptea de miercuri spre joi, pentru a doua oara de catre procurori, in calitate de martor, in dosarul referitor la rapirea lui si a altor doi colegi, la Bagdad. Ziaristul a continuat sa povesteasca momentul rapirii, cum s-au succedat evenimentele, pana la episodul in care gruparea i-a dus in cea de-a doua locatie. Asa-numita audiere a durat aproape patru ore. In acest timp, chiar el i-a rugat pe anchetatori sa-i puna intrebari ajutatoare, intrucat scurgerea timpului in astfel de imprejurari putea sa-i creeze distorsiuni de la realitatea cronologica a evenimentelor.
Altfel spus, el a incercat sa ofere anchetatorilor si anumite ore sau zile cat mai exacte. Pe de alta parte, Ohanesian nu s-a aratat nici acum interesat de constituirea sa ca parte civila in acest dosar. Mai ales ca se pune intrebarea: fata de cine? Pana acum e vorba de instigatorul Hayssam si complicele Munaf, dar autorii propriu-zisi sunt in libertate. Intrebat de ce a ajuns sa fie audiat in miez de noapte, Ovidiu Ohanesian ne-a declarat: "Asa am considerat ca e mai bine, ca sa nu fiu acuzat, asa cum spunea presedintele, de campanie de vedetism". La audierea "de noapte" a lui Ovidiu Ohanesian au participat si avocatii lui Omar Hayssam.


Echipa comuna de investigatii
In alta ordine de idei, referindu-ne la dosarul in care Hayssam si Munaf sunt acuzati de terorism, desi mai toata presa a relatat despre comisia rogatorie in care au fost audiati cetatenii irakieni arestati la Bagdad si ulterior eliberati, nu este vorba despre o astfel de procedura intrucat Romania nu are tratat de asistenta cu Irak. Asa fiind, toata ancheta, si aici, si la irakieni si la americani, care priveste rapirea jurnalistilor romani, se realizeaza in acelasi timp, pe procedura normala din partea tuturor autoritatilor implicate. Contactat telefonic, procurorul general al Romaniei Ilie Botos a confirmat ca nu se lucreaza pe comisie rogatorie din cauza inexistentei tratatului de asistenta judiciara, ci "in echipa comuna de investigatii".


Marie-Jeanne, parte civila
In acest dosar, Marie-Jeanne Ion s-a constituit, spre deosebire de Ohanesian, parte civila, cu toate ca are indoieli ca Hayssam si Munaf ar fi vinovati de planificarea rapirii in Romania si instrumentarea ei cu "sprijin" de la Bagdad. Declaratia lui Marie Jeanne are 46 de pagini, ea solicitand procurorilor o copie, pentru a-si aminti mai usor cum s-au petrecut evenimentele.

Dupa cum se stie, in 3 iunie, jurnalista de la Prima TV si Ovidiu Ohanesian, de la Romania libera - fosti ostatici alaturi de cameramanul Sorin Miscoci si ghidul lor Muhammad Munaf - au avut discutii cu echipa de anchetatori irakieni venita la Bucuresti pentru investigatii in legatura cu rapirea jurnalistilor romani la Bagdad. Una dintre cele mai importante declaratii legate de modalitatea de lucru si greutatile intampinate de celula de criza a fost dezvaluita reporterilor ZIUA de catre presedintele Traian Basescu, care a afirmat recent ca a existat un trist si grav episod care putea sa afecteze ireversibil negocierile, din cauza unor jocuri facute de persoane cu fosta apartenenta SIE, mai precis de un anume col. Dumitrescu, si ca ofiterii din serviciile secrete romane ajunsesera sa se banuiasca unii pe altii si mai aveau putin "de era sa se-mpuste intre ei". Desigur ca acest episod dramatic nu este singurul care nu fusese spus la declaratiile ulterioare aducerii in tara a celor trei jurnalisti. Dar celelelate fac parte, se pare - alaturi de alte elemente legate de cel putin unul dintre cei trei jurnalisti si de relatiile acestuia cu Omar Hayssam - din anexa "Top secret" a documentatiei realizata de celula de criza in timpul celor 55 de zile de cosmar.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea