Social

# evolutie pandemie #octavian jurma #semnal de alarma #specialisti # medicul octavian jurma

Octavian Jurma, previziuni sumbre: “Peste 30.000 de cazuri noi pe zi”

Specialistii trag un puternic semnal de alarma privind evolutia pandemiei de coronavirus. Potrivit acestora, Romania ar putea ajunge in aceasta saptamana la 20.000 de cazuri noi pe zi, iar in urmatoarea perioada s-ar putea ajunge chiar si la valoarea de 30.000 de cazuri pe zi

 

Daca oamenii continua sa nu respecte masurile de protectie atat de necesare in aceasta perioada, precum purtarea mastii de protectie, distantarea sociala si nu se vaccineaza, scenariul ar putea fi cu adevarat sumbru.

Directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, medicul Adriana Pistol, a declarat ca, daca populatia va continua sa nu respecte masurile de distantare fizica, de protectie sanitara individuala si daca oamenii nu se vor vaccina, Romania nu este departe de a inregistra 20.000 de noi infectari cu SARS-CoV-2 zilnic, potrivit realitatea.net.

Acelasi lucru il sustine si cercetatorul Octavian Jurma, care declara ca acest lucru s-ar putea intampla chiar marti (11 octombrie). Mai mult, acesta declara ca un scenariu cu 30.000 de infectari noi pe zi este aproape inevitabil in conditiile actuale. 

"Insa, chiar si asa, cifrele vor fi mari. Este inevitabil ca vom trece de 20.000 de cazuri pe zi pentru ca nu ai cum sa opresti un camion atat de mare, atat de repede. Luni, cand valorile sunt cele mai joase, vor fi raportate undeva la 10.000 de cazuri. Insa, daca ati observat, aproape invariabil, de 12 saptamani, valoarea de luni se dubleaza marti. Si atunci luni si marti sunt indicatorii pentru toata saptamana. Valoarea de marti devine aproape ca o treapta. Daca luni, ca printr-un miracol, am avea la fel de multe cazuri ca saptamana aceasta, ar insemna ca suntem pe un platou, iar aceasta ar fi cea mai buna veste posibila. Insa, noi am crescut cu 58% saptamana trecuta (27 septembrie-3 octombrie). Deja (conform datelor de vineri) avem o crestere cu 28% fata de saptamana anterioara. Daca acest numar se mentine, tot va fi foarte greu de evitat un debut la 10.000 de cazuri si aproape imposibil de evitat o saptamana cu 20.000 de cazuri.

Daca saptamana viitoare (11-17 octombrie) si saptamana aceasta (4-10 octombrie) se confirma o crestere cu doar 30-40% fata de 60% cat a fost media pana acum, ar fi un lucru bun si ne-am putea astepta ca saptamana viitoare sa se pregateasca debutul acelui varf pe care il asteptam cumva la mijlocul lunii octombrie sau spre sfarsitul lunii octombrie cel tarziu si sa vedem inainte de a atinge varful o scadere a acceleratiei pentru ca varful are loc in momentul in care acceleratia devine zero. Si atunci scaderea incepe atunci cand acceleratia devine negativa, cand incepe sa se puna frana. Acest fenomen am putea sa-l vedem de-a lungul lunii noiembrie. Asta inseamna, insa, ca varfurile vor fi peste 20.000 de cazuri iar media va fi, cel mai probabil spre 20.000 de cazuri, nu spre 16.000 cum a fost prognoza ”de cosmar” la inceputul lunii septembrie, confirmata si de colonelul Valeriu Gheorghita. Acum acesta a devenit ”scenariu optimist”, ca sa spunem asa. Scenariul pesimist este ca ne vom duce peste 20.000 de cazuri pe zi si chiar peste 30.000 de cazuri, daca nu se iau masuri.", a explicat Octavian Jurma pentru Ziare.com.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea