Social

Obisnuinta de a "dizolva" lideri de partid

A intrat definitiv in uzul liderilor de partid obiceiul de a face declaratii-bilant, un fel de trecere in revista a succeselor si infrangerilor, dublate in general de promisiuni sau de sanctiuni, in functie de rezultatele obtinute pe "terenul" electoral. Daca asa-zisele analize de care tot auzim vorbindu-se ar fi dominate de un pronuntat caracter obiectiv, ar putea avea o baza reala. Totul ar fi pus pe seama dorintei de a indrepta unele lucruri, plecand de la o evaluare lucida si responsabila, fara exagerari si pasiuni devastatoare, a cauzelor pentru care nu s-a facut pasul inainte. Ma gandesc ca o dozare a declaratiilor, de multe ori triumfaliste si de putine ori (auto)incriminatorii, ar fi fost in interesul liderilor de partid, un semn ca politicianismul de circumstanta este pe cale de disparitie. Una este sa judeci in pripa o situatie bazata doar pe scorul electoral si alta sa evaluezi toti factorii care au contribuit la obtinerea unui numar de voturi mai mult sau mai putin favorabil. Pana acum am constatat ca analizele au fost folosite doar pentru plata unor polite.

 

In unele situatii, esecul a fost primit la fel ca o victorie. Ca atare, o ocazie mai potrivita pentru decapitarea unor sefi de filiale incomozi nu se putea gasi. Nu ma refer la inlaturarea trepadusilor din organizatiile mici, trecuti in rezerva pentru toata viata pentru ca au pierdut la alegerile locale. Numele lor nu va depasi niciodata granita judetelor. Nici o sansa se se discute mai sus daca sunt sau nu vinovati. La "centru" s-a vorbit doar de esecurile mari, catalogate de conducerile executive drept o pierdere importanta pentru imagine. Veti vedea ca pentru asemenea rezultate slabe a existat un tratament special, un fel de reglare de conturi , care zguduie zdravan democratia interna pana la ruinare. De aceea, Grupul de la Cluj are destule motive sa nu recunoasca decizia de dizolvare . Vasile Dancu considera ca a fost mazilit din fruntea organizatiei clujene din cauza unui interes meschin, promovat de cativa baroni, despre care presa scrie, printre altele, ca au cerut sa aiba dreptul de a anula legile de la Bucuresti pe motiv ca detin functia de presedinte de consiliu judetean! Nu au nici o treaba cu constitutionalitatea! Cu normele statutare, nici atat. Liderii ardeleni sustin ca au fost "dizolvati" printr-o hotarare nestatutara luata de Comitetul Executiv in urma infrangerii suferite la alegerile din Transilvania.

 

Organizarea mineriadei interne din PSD  nu surprinde pe nimeni atat timp cat Vasile Dancu, Ioan Rus si alti politicieni au militat activ in ultimii ani pentru reformarea partidului, demers ce l-a nemultumit total pe Ion Iliescu. Lucru dovedit din nou de reactia avuta luni de presedintele de onoare la adresa lui Dancu, despre care spune ca nu stie altceva decat "sa stea si sa suga din deget si sa emita fraze teoretice". In total, opt lideri de organizatii judetene au fost demisi prin aceleasi practici neostaliniste. Normal era ca o astfel de atitudine exigenta, aplicata in stil iliescian in actiunea de demitere in teritoriu, sa se impuna a fi aplicata si in cazul lui Nastase si Mitrea, pe care acelasi tribunal "obiectiv", aflat suta la suta sub papucul baronilor rosii, ii face scapati din agenda sesiunii extraordinare pentru reluarea votului la solicitarea DNA. Prin urmare, faptul ca unii politicieni ar putea fi judecati pentru coruptie nu constituie un lucru grav pentru a fi "dizolvati" din functii. Pe Mircea Geoana, despre care aud ca este dispus sa faca pasul inapoi, nu trebuie sa-l tulbure ca reformistii lui Dancu se pregatesc de revolta. Pe seful pesedistilor ar trebui sa-l deranjeze mai intai cartea de vizita a baronilor, care l-au obligat sa aprobe decizia de "dizolvare" a unor conduceri de partid judetene prin incalcarea flagranta a statutului. Aici este nevoie ca Geoana sa tune si sa fulgere. Cu conditia sa si poata.


 Liberalii au tinut si ei sa se dea in stamba printr-o analiza fortata, in urma careia a cazut capul sefului organizatiei PNL Bucuresti, fost candidat la Primaria Generala. Tariceanu si alti lideri penelisti l-au tras pe roata pe ministrul Ludovic Orban intr-o maniera apropiata metodelor folosite de colaboratorii din Kiseleff. Dar esecul lui Orban nu este cumva si esecul PNL? Nici un liberal in deplina ordine ierarhica nu a vorbit insa despre solidaritate politica in caz de infrangere. Doar Orban a avut de patimit. Motivul demiterii il stim ca pe apa, chiar daca premierul, care inca mai asculta de sfatul unora, se fereste sa vorbeasca despre el. Ludovic Orban nu si-a spus insa ultimul cuvant. A incercat ceva, dar s-a oprit.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea