Social

#Vinerea Mare #obiceiuri #traditii

Obiceiuri si traditii in Vinerea Mare. Ce nu ai voie sa faci

Vinerea Mare sau Vinerea Pastilor, Vinerea Seaca, Vinerea Patimilor, este o zi de mare doliu a intregii crestinatati pentru ca in aceasta zi a fost rastignit si a murit Mantuitorul lumii, Iisus Hristos.

 

Din popor se spune ca dimineata, e bine ca femeile sa afume casa cu tamaie, inconjurand-o de trei ori pentru ca ganganiile si dihaniile sa nu se apropie de casa si de pomi, iar copiii aduna flori de pe camp si le duc la biserica.

Seara, in biserici, se canta Prohodul. In biserici se asaza in mijloc Sfantul Epitaf pe sub care toata lumea trece, pana in dupa-amiaza zilei de sambata. Conform traditiei, pe cei ce trec de trei ori pe sub acesta nu-i dor capul, mijlocul si salele in cursul anului, iar daca isi sterg ochii cu marginea epitafului nu vor suferi de dureri de ochi.

Dupa slujba Prohodului, se inconjoara de trei ori biserica cu Sfantul Epitaf, iar apoi femeile merg la morminte si aprind lumanari.

Ce nu ai voie sa faci in acesta zi sfanta

In Vinerea Mare nu se fac munci agricole, in special mersul pe camp, semanatul sau alte activitati asemanatoare. Aceasta zi mai poarta si numele de Vinerea Seaca si asta pentru ca tot ceea ce se seamana nu rodeste.

In acesta zi nu se sacrifica pasari sau animale si este interzis spalatul. De asemenea, in aceasta zi nu se coase si nu se face curatenie.

In Vinerea mare  nu se merge la frizer. Cei mai superstitiosi evita sa se tunda in aceasta zi, deoarece se spune ca le va muri cineva din familie. Cu toate acestea, exista anumite zone, cum e cazul Moldovei, unde oamenii cred ca vor fi feriti de anumite afectiuni si boli daca merg la frizer.

In popor se spune ca nu este bine sa mananci urzici, pentru ca pe cruce Iisus a fost batut cu urzici. Nici otet nu este bine sa folosesti, pentru ca buzele Mantuitorului au fost udate cu otet.

In aceasta zi nu se vopsesc oua, acest lucru fiind facut in Joia Mare sau Sambata Mare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea