Social

#ignat #obiceiuri #traditii #superstitii

Obiceiuri si traditii de Ignat! Ce sa faci astazi ca sa-ti mearga bine si sa fii ferit de boli

20 decembrie este ziua cunoscuta in traditia populara sub denumirea de Ignatul porcilor sau Inatoarea si este dedicata Sfantului Ignatie al Antiohiei si semnifica o imbinare de practici pagane si crestine.

In traditia populara romaneasca, figura Sfantului Igantie este asociata cu animalul sacrificat, porcul, un simbol vechi al norocului, belsugului si fertilitatii.

Se spune ca in noaptea de Ignat porcul isi viseaza cutitul, iar din acea zi refuza sa mai manance, fiind cuprinsi de tristete. Din acest motiv porcii trebuie taiati astazi si nu mai tarziu, deoarece vor slabi.

Traditii si obieciuri pe care trebuie sa le respecti in aceasta zi

Cei milosi din fire trebuie indepartati, pentru ca, in prezenta lor, porcul se va chinui mult pana sa moara, iar carnea va fi tare si greu de gatit.

Cel care taie porcul nu trebuie sa stranga din dinti, ca sa nu iasa carnea porcului tare.

Cei de fata trebuie sa rosteasca: "Ignat, Ignat, porc umflat" si "Doamne ajuta, sa-l mancam sanatosi!" – ca rugaciune de iertare, adresata lui Dumnezeu si Sfantului Ignatie, patronul zilei, pentru uciderea animalului.

Se spune ca este bine sa vezi sange in ziua de Ignat, pentru a fi ferit de boli.

Splina porcului iti arata durata iernii: daca este groasa la capat, e semn ca vom avea o iarna grea, cu multa zapada. Daca este subtire, iarna va fi saraca in omat, iar noul an nu va fi imbelsugat.

Unii gospodari cred ca pot afla daca nevestele lor vor naste fete sau baieti, dupa cum arata o bucata de carne asezata in osanza.

Daca in inima porcului se afla mult sange inchegat, e semn ca stapanul lui va avea noroc de multi bani.

Basica porcului nu trebuie aruncata. In aceasta se adauga cateva boabe de porumb si pune la uscat. Apoi, cu cat va face mai mult zgomot, cand este zgaltaita, cu atat va fi mai multa veselie in casa in anul ce va urma.

Toti cei prezenti primesc pomana porcului, insotita de paharelul aburind de la tuica fiarta. Mananca, beau si se veselesc, pentru ca pomana sa fie primita si norocul sa fie de partea lor.

Sursa foto: romaniatv.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea