Social

#1 aprilie #ziua pacalelilor #traditii #obiceiuri #noul an #calendarul iulian

Obiceiuri si originea zilei de 1 Aprilie

Ziua de 1 aprilie are stransa legatura cu schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian. Anul nou era sarbatorit, potrivit vechiului calendar, pe 1 aprilie, in loc de 1 ianuarie. Odata insa cu schimbarea calendarului gregorian, in 1582, in timpul lui Carol al IX-lea, oamenii au avut initial probleme in a se obisnui cu sarbatorirea noului an la 1 ianuarie, astfel ca Marea Britanie a refuzat noul calendar pana in anul 1752.

Cu trecerea timpului insa, felicitarile trimise pentru Anul Nou de 1 aprilie au inceput sa fie considerate farse si erau insotite adesea de cadouri amuzante.

Astfel, 1 aprilie a devenit cunoscuta drept Ziua Pacalelilor in toata lumea. Ea a fost marcata mai intai in Europa, apoi peste Ocean, iar de aici pe tot globul.

In Franta, ziua de 1 aprilie a fost marcata prima ora in secolul al XVI-lea. Cel care cadea victima a unei pacaleli era numit "poisson d' Avril" si trebuia sa poarte prinsa de haina o hartie decupata in forma de peste, deoarece in luna aprilie, potrivit astrologiei, soarele paraseste semnul zodiacal al Pestilor.

In Romania, farsele de 1 aprilie au fost practicate pentru prima data in secolul al XIX-lea. Superstitia este aceea ca farsele trebuie facute inainte de ora pranzului, iar cel care va fi pacalit va avea ghinion tot anul.

Sursa foto: elegantdirectory.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea