Social

#obama dezacord pentagon #arsenal nuclear sua

Obama si Pentagonul au dezacorduri pe tema arsenalului nuclear

Presedintele american Barack Obama are ca obiectiv o "lume fara arme nucleare", insa Pentagonul pare sa aiba alte intentii, dorind un arsenal nuclear modernizat.

Noua administratie si-a exprimat intentia de a incepe rapid negocieri cu Rusia privitoare la o reducere a arsenalelor lor nucleare, cu obiectivul final de renuntare totala la acestea, comenteaza AFP. Insa secretarul Apararii, Robert Gates, care a ocupat acest post si in administratia Bush , a dus o alta lupta.

In ultimele luni ale administratiei Bush, el a pledat ca reducerea arsenalului nuclear sa fie contrabalansata de fabricarea unei noi arme, pentru inlocuirea arsenalului invechit. "Ca sa fiu sincer, nu este posibil sa mentinem o forta de intimidare credibila si sa reducem numarul de arme din arsenal, fara sa ne testam arsenalul sau sa desfasuram un program de modernizare", a spus el, in octombrie.

Aceste declaratii "au constituit o tentativa de fixare a unor limite", considera Jan Kristensen, analist la Federation of American Scientists. In opinia acestuia, mesajul lui Gates este: "Puteti reduce cantitatea, dar ne trebuie o capacitate mai mare, nu numai pentru a mentine ce avem, ci pentru a consolida ce avem, daca ar fi nevoie". Iar Gates nu este singurul care vede lucrurile astfel.

Generalul Kevin Chilton, comandantul fortelor strategice americane, avertizeaza in legatura cu faptul ca SUA "traiesc astazi in baza unui concept dezvoltat in sustinerea Razboiului Rece, care este cu multi ani in urma noastra".

Un comitet consultativ al Pentagonului, condus de fostul secretar al apararii James Schlesinger, a avertizat luna aceasta ca se inregistreaza o scadere a capacitatii de intimidare a SUA. Pe de alta parte, fosti secretari de stat , cum ar fi Henry Kissinger si George Schultz, fostul secretar al apararii William Perry si fostul senator Sam Nunn spun ca armele nucleare sunt tot mai putin eficiente ca forta de intimidare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului