Social

Obama deschide o noua era in istoria SUA

Senatorul de Illinois este primul american de culoare calificat in finala prezidentiala.

Maratonul alegerilor primare democrate s-a incheiat. Nominalizarea lui Barack Obama marcheaza un moment de rascruce pentru Statele Unite.

In fata a 17 mii de suporteri entuziasti, senatorul de Illinois a anuntat ca este, oficial, candidatul Partidului Democrat in lupta pentru Casa Alba. „America, acum este momentul nostru, este (…) timpul sa oferim o noua directie tarii pe care o iubim". Obama i-a prezentat un omagiu fostei sale rivale si a dat asigurari ca democratii vor fi uniti in noiembrie.

Hillary amana luarea unei decizii


„Hillary a facut istorie in aceasta campanie, nu numai pentru ca este o femeie care a reusit mai multe decat oricare alta pana la ea, ci pentru ca este un lider care inspira milioane de americani" a subliniat Obama. "Eu voi fi un candidat mai bun pentru ca am avut onoarea de a o avea contracandidata pe Hillary Rodham Clinton", a mai adaugat el.

Democratul l-a criticat in discursul sau pe rivalul McCain, pe care l-a acuzat ca face politica lui George W. Bush. Desi constienta ca pentru ea cursa s-a incheiat, Hillary nu si-a recuoscut inca oficial infrangerea.

Democratii conteaza pe ea pentru a reconcilia partidul acum atat de divizat, mobilizand alegatorii in favoarea lui Barack Obama - in special femeile, muncitorii albi si hispanicii. In afara de pozitia de , Obama i-ar putea propune o functie in administratie sau sa conduca departamentul de sanatate.

Culoarea pielii, in noiembrie?


Unii analisti de peste Ocean sustin ca o proportie a electoratului american voteaza in functie de culoarea pielii candidatului. Anthony Greenwald, profesor de psihologie, crede ca "rasismul ramane un factor important in alegeri" si ca Hillary a mizat pe acest argument. Ea declara in mai ca „sustinerea pentru Obama scade in randul americanilor din clasa de mijloc, al americanilor albi".

Tom Schaller, politolog, e de parere insa ca alegatorii care nu voteaza din principiu un afro-american sunt conservatori, care rareori sustin un democrat. Mai mult, pentru prima data, electoratul american va fi format in noiembrie din aproximativ 25% de alegatori care „nu sunt albi".

In ceea ce-i priveste pe hispanici , Obama are sanse mari de a le castiga votul. McCain a trecut sub tacere cererea de regularizare a situatiei milioanelor de imigranti ilegali , pentru a multumi conservatoarii din Partidul Republican .

Premierele Americii

- Un afro-american devine oficial candiatul democrat la prezidentiale

- O femeie este la un pas de a obtine investitura partidului sau

- Niciodata o cursa pentru nominalizare nu a fost atat de lunga

- In prezent, mai mult de un sfert din populatia cu drept de vot din SUA apartine unei alte rase decat cea caucaziana

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea