Social

#deces Solomon Marcus #academician Solomon Marcus #Solomon Marcus #educatie

O personalitate marcanta a lumii academice ne-a parasit astazi!

Academicianul Solomon Marcus a murit joi dimineata, la 92 de ani. Membru titular al Academiei Romane si specializat in matematica, el a murit in sectia de hematologie a Institutului C.C. Iliescu din Capitala – acolo unde era internat.

Solomon Marcus s-a nascut la 1 martie 1925, la Bacau. A absolvit Facultatea de Matematica din cadrul Universitatii Bucuresti, obtinand ulterior titlurile stiintifice de doctor in matematica si doctor docent.

Dupa absolvirea facultatii, Solomon Marcus a predat ca profesor la Facultatea de Matematica din cadrul Universitatii Bucuresti.

Desi domeniul principal al cercetarilor sale a fost analiza matematica, Solomon Marcus a publicat numeroase carti si articole pe diferite subiecte culturale, din poetica, lingvistica, semiotica, filosofie sau istoria stiintei si a educatiei.

A publicat peste 50 de volume in Romania, care au fost traduse in mai multe limbi din Europa si nu numai, si aproximativ 400 de articole in reviste stiintifice sau de specialitate, potrivit paginii sale de Wikipedia. Opera sa a fost citata de peste 1.000 de autori.

Solomon Marcus a fost un critic al sistemului de educatie.

 

"Scopul in educatie nu e sa fii primul, scopul este sa ajungi la o ocupatie in care poti sa dai un randament bun. Asta nu se intampla in scoala romaneasca.

Trebuie sa intelegem bine relatia dintre competitie si educatie. Scopul in educatie nu e sa fii primul, scopul este sa ajungi la o ocupatie in care poti sa dai un randament bun. Asta nu se intampla in scoala romaneasca.
Latura competetionala strica lucrurile. Accentul nu mai cade pe scopul suprem al educatiei", explica academicianul la Realitatea TV in 2013.

Reactii dupa moartea academicianului Solomon Marcus

Academicianul Razvan Theodorescu spune ca matematicianul Solomon Marcus era “unul dintre marii invatati ai Romaniei, un adevarat om al cetatii”, iar moartea lui este o pierdere imensa. “Aflu cu imens regret ca unul dintre cei mai reprezentativi membri ai Academiei a disparut. Solomon Marcus facea parte din stirpea extrem de rara astazi in Romania, a invatatilor multidisciplinari. Ceea ce acest admirabil matematician a facut pentru raporturile dintre stiinte si arte, preocuparile sale in legatura cu matematica si lingvistica, matematica si arta, matematica si istoria sunt lucruri intr-un fel unice. Era o inteligenta vie, era, intr-un fel, cel mai critic membru al Academiei, era un om al cetatii, se preocupa foarte mult de ce inseamna cultura in Romania si intotdeauna cuvintele sale contau pentru noi”, a declarat Razvan Theodorescu pentru News.ro.

”Transmit condoleante familiei si deplang trecerea in randul celor drepti a profesorului si academicianului Solomon Marcus, o personalitate multi-disciplinara a culturii romane, in urma caruia ramane o opera stiintifica cu valente universale”, a declarat ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, pentru News.ro.

Sursa foto: stirileprotv.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea