Social

#operatie #inima #copil #sanatate

O operatie pe inima, inca 20 de ani de viata

Copiii cu malformatii cardiaco-congenitale au sanse de supravietuire doar daca sunt operati in primul an de viata. Interventia ii salveaza pentru circa 20 de ani, dupa care au nevoie de o inima noua.
 Anual in Romania se nasc 1.000 de copii cu malformatii cardiaco-congenitale, sustin medicii de la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu-Mures, unde exista o unitate cardiologica numai pentru copiii cu acest gen de probleme.
„Acest tip de malformatie trebuie tratat in primul an de viata, daca nu, copilul moare“, a declarat pentru Cotidianul Horatiu Suciu, medic primar de chirurgie cardiovasculara la Institutul din Targu-Mures. Dupa operatia din primul an de viata, copiii cu malformatii traiesc, in general, cam 20 de ani, dupa care au nevoie de o inima noua si sunt trecuti pe lista de transplant.

Andreea, fetita de noua luni a sotilor Oana si Gabi Albu, din Pitesti, este unul dintre cazuri.
Ea sufera de o malformatie cardiaco-congenitala care i-ar putea fi fatala. La sase saptamani, mama fetitei a observat ca micuta nu lua in greutate. Initial, medicul de familie a banuit ca laptele matern nu este bun si a sfatuit-o pe mama sa-i dea lapte praf . Apoi, parintii au dus-o pe fetita la Bucuresti, la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Marie Sklodowska Curie“, unde medicii i-au pus diagnosticul de ventricul unic.

Au urmat medicii de la Centrul de Cardiologie din Timisoara, care le-au spus ca fetita lor are vasele de sange prea mari. Abia la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu-Mures, sotii Albu au aflat ca fetita lor sufera de mai multe malformatii cardiologice. „Aici l-am intalnit pe medicul chirurg Horatiu Suciu, care ne-a ajutat foarte mult si a participat la toate interventiile chirurgicale. In decembrie 2007, la prima interventie si dupa efectuarea unui set intreg de analize, dansul ne-a dat sanse foarte mici in ceea ce priveste viata fetitei, dar noi am continuat sa speram“, ne-a povestit Gabi Albu.

Pana acum, micuta Andreea a suferit cinci interventii chirurgicale. „Primele interventii au fost la inima, una la burtica si una la plaman. Dupa interventiile chirurgicale, fetita nu a mai avut tensiune de la brau in jos si a facut o pareza pe partea dreapta, iar la cap a avut mai multe cheaguri de sange. Au fost momente in care medicii nu ne-au mai dat nici o sansa pentru ca starea fetitei se inrautatea. O luna a mancat prin gavaj, un furtunel bagat prin nasuc pana in stomac, care avea 25 de centimetri“, ne-a povestit mama fetitei. Apoi si-a revenit si a fost externata .

Chirurgul Horatiu Suciu ne-a informat ca in luna august va evalua din nou starea copilului, dupa care vor avea loc o serie de interventii prin care sa-i taie fetitei artera pulmonara si sa-i puna un sunt, o legatura. „Cu ajutorul acestui sunt nu o sa mai ajunga mult sange in plamani. Nu stim cum va reactiona corpul fetitei, deoarece acesta s-a obisnuit cu aceasta hipertensiune. Acest tip de malformatie este foarte rar intalnita si este sub unu la suta din totalul malformatiilor“, a declarat, pentru Cotidianul, medicul chirurg Horatiu Suciu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea