Social

#acces oras #taxa soferi romani #soferi romani #proiect de lege #masina

O noua taxa pentru soferi. Cei care nu platesc nu mai pot circula in anumite zone ale oraselor

Pe soferii romanii ii asteapta o noua taxa. Aceasta nu este obligatorie, insa cei care nu o platesc nu vor mai avea acces in anumite zone ale oraselor.  

Proiectul are la baza doua obiective: reducerea poliarii si cresterea sigurantei in trafic. Acesta a trecut deja de votul decisiv al Parlamentului. Potrivit acestui proiect, Bucurestiul si orasele mari din tara, trebuie sa stabileasca in anii urmatori zonele cu emisii scazute. Astfel, in aceste zone, vor circula doar masini care respecta regulile zonei sau cele pentru care se plateste o taxa.

Potrivit proiectului de lege care merge catre promulgare, “in vederea limitarii emisiilor provenite din transportul rutier si a imbunatatirii calitatii aerului si sanatatii populatiei se stabilesc zone cu nivel scazut de emisii, denumite in continuare ZNSE”. 

Prin ZNSE (zone nivel scazut emisii) se intelege zona delimitata de catre autoritatea publica locala in cadrul careia se instituie restrictii si/ sau taxare pentru accesul autovehiculelor, in vederea imbunatatirii calitatii aerului, scrie avocatnet.ro

Zonele cu nivel scazut de emisii vor trebui stabilite in maximum doi ani de la promulgarea proiectului. Orasele in care se vor delimita aceste zone si se vor plati taxe sunt: Bucuresti, Bacau, Baia Mare, Brasov, Braila, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Pitesti, Ploiesti si Timisoara. 

Zonele delimitate pot fi de doua feluri, potrivit proiectului: 

  • ZNSE pentru care se stabilesc tarife de acces – aici autoritatile trebuie sa implementeze mecanisme care sa asigure accesul in mod controlat al masinilor
  • ZNSE pentru care nu se stabilesc tarife de acces, ci doar reguli de acces – autoritatile trebuie sa asigure controlul aleatoriu al accesului in aceste zone, prin intermediul politiei locale. 

Odata instaurate aceste zone, soferii le vo rputea tranzita doar in cazul in care masinile indeplinesc standardele de emisii ale zonelor,  au achitat taxa aferenta sau au exceptii de la regula.

Propunerea legislativa urmeaza sa fie aprobata de presedintele tarii si sa fie publicata in Monitorul Oficial. 


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea