Social

O biserica la trei zile, norma de credinta postcomunista

120 de biserici ortodoxe s-au construit anual in ultimii 15 ani. Biserica Ortodoxa se extinde si cu ajutorul alocatiilor bugetare. Numarul bisericilor ridicate in ultimii ani il depaseste cu mult pe cel al lacasurilor darimate de comunisti.
Biserica Ortodoxa Romana a inaltat in ultimii 15 ani un numar destul de mare de lacase de cult. Statisticile oficiale arata ca ritmul a fost de 120 de biserici pe an, in perioada 2001-2004, astfel ca se ridica o biserica la trei zile. Pe de alta parte, un raport al Organizatiei neguvernamentale Solidaritate pentru Libertate de Constiinta indica o cifra estimativa de 3.000 de lacase ortodoxe, dintre care 2.000 finalizate din 1990 pina in 2004, alte 1.000 fiind inca in constructie. Organizatia a incercat sa dovedeasca amploarea cu care BOR a construit dupa 1989 lacase, prin relatiile strinse pe care le are cu statul si datorita puterii de penetrare in exclusivitate a unor institutii publice la care alte culte nu au avut acces. Varianta oficiala a expansiunii sta in cele 87 de procente de ortodocsi declarati in rindul populatiei Romaniei, la ultimul recensamint. O biserica la trei zile nu este mult raportat la teritoriul tarii si la cele 18 milioane de romani ortodocsi. Oricum, exista un deficit de biserici ortodoxe, in special in mediul urban, explica Ionut Corduneanu, consilier in cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte.

Primarii evlaviosi doneaza terenuri

Constructia de biserici in orase a fost favorizata de autoritatile locale, care au donat terenuri din domeniul public. Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat chiar ieri acordarea unor terenuri in folosinta gratuita pentru construirea a trei biserici in Capitala. Din 1990, BOR a primit 80.000 de metri patrati in Bucuresti pentru constructia de biserici, multe dintre aceste parcele fiind in parcuri sau intre blocuri.

In unele sectoare din Capitala nu s-au acordat terenuri din cauza penuriei acestora sau a preturilor imobiliare mai mari. In sectorul 1 biserica s-a luptat cu Petrom pe un teren in preajma Pietei Charles de Gaulle si a cistigat Petrom pina la urma, povesteste fosta secretara a Primariei Sectorului 1.

Alocarea de terenuri a culminat in aceasta perioada cu cele 11 hectare pe care Camera Deputatilor se pregateste sa le ofere cu titlu gratuit bisericii, pentru constructia Catedralei Neamului.

Vointa comunitatii asigura 85% din fonduri

Alocatiile bugetare pe care Secretariatul de Stat pentru Culte le-a cheltuit din 2000 pina acum pentru construirea, repararea sau consolidarea lacaselor de cult au insumat peste 664 de miliarde de lei. Suma se refera si la alocatii pentru alte culte, pentru organizari de evenimente sau asistenta sociala, insa banii alocati Bisericii Ortodoxe sint proportionali cu procentul ortodocsilor in populatia nationala. Parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvint al Patriarhiei Romane, recunoaste ca in Romania au fost construite sau se afla in diverse stadii de constructie 2.000 de biserici noi, dar ele s-au inaltat la initiativa credinciosilor care au contribuit cu 85% din fonduri si s-au indreptat catre primarii cu cereri pentru terenuri. Nu Biserica a construit aceste lacase. Parintele Stoica spune ca in Bucuresti, unde comunistii au demolat 18 biserici, doar 5% din populatie ar incapea in cele 280 de biserici existente, iar la slujbele de duminica vin 10% dintre bucuresteni.

Mesterul Becali

Multe biserici au fost construite de firme sau persoane private. Fotbalisti, politicieni au contribuit la propasirea lacaselor de cult ortodox, unii dintre ei regasindu-se chiar in picturile de pe pereti sau in vitralii. Gigi Becali este unul dintre cei mai prolifici ctitori: Am facut zeci de biserici, nici eu nu mai stiu cite. Am dat zeci de mii de dolari. 60-70 de mii in Berceni, in Drumul Taberei. Mai multe am facut in tara, la Buzau, ne-a declarat Gigi Becali.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea