Social

O baza aeriana de salvare regionala va fi amplasata la Timisoara

Un elicopter de interventie care va deservi pana la cinci judete invecinate cu Timisul, va fi amplasat la Timisoara, astfel incat in orasul de pe Bega sa existe o baza aeriana de salvare regionala, a declarat luni la Timisoara, subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat .

Timisoara este in atentia noastra pentru amplasarea unui elicopter de interventie pentru toata regiunea care o deserveste centrul regional Timisoara. Este foarte greu de zis cand se va intampla acest lucru, s-ar putea sa reusim sa facem acest lucru in urmatoarele luni printr-un elicopter care nu este special sanitar. Din licitatia pe care o duce Ministerul Internelor si Reformei Administrative si prin care se cumpara sapte elicoptere pentru a servi Ministerului Sanatatii pentru urgentele medicale, sa fie adaugate la cele doua elicoptere, unul cu certitudine va fi amplasat la Timisoara. Ideea e ca in Timisoara va fi inclusiv o baza aeriana de salvare regionala”, a spus luni la Timisoara, Raed Arafat, citat de NewsIn.  
   
Potrivit sursei citate, in acest moment exista doua astfel de elicoptere la Bucuresti si Targu Mures si urmeaza repunerea in functiune a unuia de la Iasi. Arafat a mai spus ca baza aeriana de salvare regionala de la Timisoara ar putea deservi intre 4-5 judete limitrofe, printre care Aradul, Caras-Severin si Hunedoara.  
   
“Timisoara a avut o evolutie foarte mare in ultimii ani in medicina de urgenta si unul dintre exemple e unitatea de primire urgente (n.r, de la Spitalul Judetean Timisoara) care a fost o cofinantare intre CJ Timis si MS prin programul Bancii Mondiale care a dotat unitatea. Unitatea de urgenta e una dintre cele mai moderne, aveti peste 60 de rezidenti in pregatire la medicina de urgenta”, a mai spus Arafat.  
   
Cat despre viitorul spital regional de urgenta care va fi amplasat la Timisoara, Arafat a declarat ca lucrarile ar putea incepe in cel mai scurt timp, insa nu poate aprecia cand s-ar putea finaliza acestea. “Acest lucru depinde de licitatiile si de adjudecarea alocarii proiectarii si executarii lucrarilor spitalelor. Eu sper ca in acest an vom vedea inceputul constructiei acestor spitale, nimeni nu poate spune cand vor fi finalizate. Studiile de fezabilitate au fost terminate si suntem in faza in care se liciteaza proiectarea si executarea spitalelor regionale, e o faza foarte avansata”.  
   
Subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat s-a aflat la Timisoara pentru a sarbatori cinci ani de activitate a Centrului de Politraumatologie si Chirurgie Reparatorie Casa Austria din Timisoara. Centrul a fost creat ca urmare a eforturilor dr. Johannes Poigenfurst, din Viena, care a initiat in Austria, inca din 1990 o vasta actiune umanitara . In urma donatiilor a reusit sa stranga sumele necesare construirii si dotarii acestui spital.

In continuare, Fundatia Casa Austria a strans fonduri si a finantat o parte din activitatea medicala, a finantat educatia continua a personalului medical. Casa Austria are 60 de paturi, patru sali de operatii, aparatura radiologica moderna si este destinata pacientilor cu politraumatisme, leziuni ale partilor moi si pacientilor arsi. Aici sunt tratati anual peste 1.500 de pacienti cu leziuni grave.  
   
“E un proiect reusit care a dovedit ca se pot face in Romania lucruri pozitive, nu multe proiecte care au inceput in 90 au ajuns la faza finala”, a spus Arafat.  

La sarbatoare au fost asteptati dr. Johannes Poigenfurst, directorul general al Sanatatii Publice din Austria, dr. Hubert Hrabcik si ambasadorul Republicii Austria la Bucuresti, Martin Eichtinger.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea