Social

#cnas #asigurare de sanatate #medic de familie

Numarul asiguratilor, "umflat" de medicii de familie cu 900.000 doar in Bucuresti

Medicii de familie din Bucuresti au declarat cu 900.000 de asigurati mai mult decat numarul real.

Potrivit datelor introduse de medici in Sistemul Informatic al CNAS, in Bucuresti exista 2,5 milioane de pacienti . In realitate, sunt doar 1,6 milioane.

"Am decis, in calitate de presedinte al CNAS, sa cerem demararea unor actiuni de audit si de control de catre Curtea de Conturi a Romaniei. Am luat aceasta decizie ca urmare a observarii neconcordantelor intre numarul de asigurati inscrisi, aratati de versiunea centralizata a Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI), si listele cu pacienti ale medicilor de familie raportate inainte de introducerea versiunii centralizate a sistemului informatic", a declarat Lucian Duta, presedintele CNAS, citat de Gandul.info.

In Capitala, medicii de familie au crescut cu 900.000 numarul de asigurati, dar situatia in care medicii au declarat mai multi asigurati este intalnita in toata tara.

Reprezentantii Societatii Nationale de Medicina a Familiei/Medicina Generala si ai Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie sustin ca asiguratii nu pot fi prezenti in acelasi timp pe listele mai multor medici si, daca frauda exista, medicii de familie sunt victimele.

"Suma totala alocata pentru asistenta medicala primara prin per capita si per serviciu este o suma fixa, aprobata prin Parlament. CNAS a platit asadar maxim aceasta suma alocata. Daca valoarea punctului per capita s-a calculat din aceasta suma totala fixa, pornind de la 27.000.000 de cetateni inscrisi, iar in realitate sunt 18.000.000 inscrisi, inseamna ca valoarea punctului per capita a fost in mod artificial micsorata. Daca se va dovedi ca listele au fost supradimensionate cu pacienti fictivi, inseamna ca va trebui sa primim diferenta de bani prin regularizarea punctului, conform legii", au precizat reprezentantii celor doua organizatii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea