Social

#norme aplicare lege antifumat #fumat spatii publice #lege antifumat #fumatori

Nu mai e cale de intoarcere! Au aparut normele de aplicare a legii antifumat!

Fumatorii au avut miercuri un scurt moment de bucurie, deoarece Guvernul nu elaborase normele de aplicare a legii, iar, in lipsa lor, actul normativ nu putea intra in vigoare. Dupa-amiaza, insa, Guvernul a facut publice normele.

Astfel, incepand de joi, se interzice fumatul in toate spatiile publice inchise, spatiile inchise de la locul de munca, mijloacele de transport in comun, locurile de joaca pentru copii. Se interzice complet fumatul in unitatile sanitare, de invatamant, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului, de stat si private.

Persoanele care fumeaza in locurile interzise pot fi sactionate atat de angajator, prin regulementul intern, cat si de un reprezentant al Politiei Locale sau MAI, atunci cand acesta constata, in cadrul unei actiuni de control, ca angajatul fumeaza intr-o zona interzisa.

Pasibili de amenda, in cazul incalcarii legii, sunt atat fumatorii, cat si persoanele juridice care administreaza spatiile in care fumatul este interzis. Astfel, persoana care este prinsa ca fumeaza intr-un loc interzis poate primi o amenda de la 100 la 500 de lei. In cazul persoanelor juridice, sanctiunile prevazute in lege sunt: amenda contraventionala de 5000 lei (prima abatere), amenda contraventionala de 10.000 lei si suspendarea activitatii pana la remedierea situatiei (a doua abatere), amenda contraventionala de 15.000 si inchiderea unitatii la urmatoarea abatere.

Reclamatiile pot fi facute de angajati si cetateni, prin apelarea numarului de telefon al politiei locale sau al reprezentantilor locali ai MAI in localitatile in care nu exista politie locala sau prin apelarea inspectoratului teritorial de munca, in lipsa unui regulament intern.

Sursa foto: gov.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea