Social

#16 martie #ziua fara selfie #NoSelfiesDay #selfie

#NoSelfiesDay: 16 martie, ziua in care NU trebuie sa-ti faci selfie

Odata cu avansarea tehnologiei si aparitia retelelor de socializare, selfiurile au devenit o constanta a vietilor noastre. Pentru multe persoane nu trece o zi fara sa isi faca un selfie. 

Pentru multi este o modalitate de promovare a propriei imagini, insa  acest lucru are un pret. Cele mai multe persoane care isi fac selfie apeleaza la filtre de infrumusetare, iar obiceiul de a realiza si publica pe retelele sociale astfel de fotografii poate sa duca la narcisism, dependenta si, potrivit unor studii, chiar si la depresie si anxietate. 

Avand in vedere efectele nocive ale selfi-urilor, in fiecare an, pe 16 martie se sarbatoreste #NoSelfiesDay, ziua in care oamenii din toata lumea sunt incurajati sa nu isi faca selfiuri si sa nu le posteze pe retelele de socializare. Aceasta zi are ca semnificatie atragerea atentiei asupra efectelor nocive pe care le au retelele de socializare si excesul de selfie-uri facute din dorinta de a impartasi o imagine “perfecta” in mediul online.

Iti faci des selfi-uri? La ce riscuri te expui

Psihologii atrag atentia asupra faptului ca selfie-urile reprezinta un puternic indicator al problemelor legate de imaginea de sine. Potrivit acestora, pe termen lung, comportamentul duce la depresie. 

“De cele mai multe ori, un selfie nu prezinta adevarata imagine, ci una imbunatatita, o alta persoana, diferita de a noastra. Toate aceste stradanii (de a arata bine) sunt binevenite daca-ti aduc bucurie si cu conditia sa le faci pentru propria placere, daca nu le vede nimeni niciodata. Daca vrei sa-i impresionezi pe cei din jur, este posibil sa nu-ti fie validata asa cum astepti imaginea si atunci sa ajungi la depresie”, spune psihologul Iulia Florea pentru Gandul.

“Respect oamenii pe care ii preocupa felul in care arata. Problemele apar atunci cand acest lucru devine prea important, atunci cand te straduiesti din toate puterile sa arati bine si nu te mai simti bine. Daca te uiti in oglinda iti place pe cine vezi, nu numai ceea ce vezi?

Intr-o buna zi insa vei avea de ales intre autenticitate si imagine, iar atunci va trebui sa decizi daca vrei sa faci pe plac celorlalti sau sufletului tau, cerintelor celorlalti sau placerii tale. Daca arati bine nu inseamna ca te si simti bine. Dar intotdeauna cand te simti bine, arati bine”, a mai spus psihologul.

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea