INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Social

Noii „capsunari“: tineri cu scoala pleaca in Marea Britanie

Tinar cu studii superioare si venituri peste medie, interesat de Marea Britanie. Acesta este profilul emigrantului roman in 2007. Profilul migrantului roman s-a modificat in ultimii doi ani, capsunarii de virsta medie si fara prea multe studii atrasi de Spania sau de Italia fiind inlocuiti de tinerii cu diploma, cu venituri peste medie, care isi cauta un viitor mai bun in Marea Britanie. Potrivit studiului „...Cu bine, din Europa!“, realizat de Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni (ANBCC), in perioada martie - aprilie 2007, persoanele care migreaza pentru a lucra in strainatate sint tinere, necasatorite, cu nivel de educatie ridicat, cu un venit mediu pe gospodarie peste media nationala si active pe piata fortei de munca din Romania. Un alt aspect care a reiesit din studiul dat publicitatii ieri se refera la faptul ca atit cei care au fost plecati, cit si cei care vor sa plece sint angajati legal pe piata muncii, cu salarii peste medie sau detinind chiar o afacere proprie. „Veniturile sint mai mari in gospodariile celor care intentioneaza sa plece. De altfel, per total lot, in luna februarie venitul mediu al gospodariilor care afirma ca au ca principala sursa de venit salariul este sensibil mai mare, dublu chiar (1.900 de lei), decit salariul mediu net comunicat de INS pentru februarie 2007 (941 lei)“, se mai arata in studiu. De asemenea, 44% dintre persoanele cu virste cuprinse intre 23 si 30 de ani care si-au manifestat intentia de a pleca sa munceasca in strainatate ar dori sa se indrepte spre Marea Britanie, Italia fiind preferata de persoane de peste 50 de ani. Desi in topul tarilor de destinatie pentru migrantii romani se situeaza, inca, Italia si Spania, Marea Britanie a capatat de patru ori mai multi adepti din decembrie 2005, data ultimului studiu asemanator realizat de ANBCC. „Datele celor doua anchete mentionate nu reflecta diferente in ceea ce priveste primele doua tari preferate de romani, dar in 2007 apare o schimbare pe pozitia a treia a topului, Marea Britanie luind locul Germaniei. Constatam intrarea Marii Britanii in preferintele migrantului roman, in ciuda restrictiilor impotriva imigrantilor proveniti din noile state membre ale UE vehiculate de guvernul de la Londra“, a declarat Dorian Filote, director executiv ANBCC. Realizatorii studiului au constatat ca plecarea la munca in strainatate spre o anumita destinatie este influentata si de provenienta regional-istorica. Astfel, daca in perioada 1996-2001 plecarile din cele trei mari provincii ale Romaniei, Moldova, Muntenia si Transilvania, aveau intensitati relativ egale, in perioada 2002-2006, Moldova devine cel mai mare exportator de forta de munca temporara in strainatate, urmata de Muntenia si de Transilvania.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea