Social

#cancer de san #cancer mamar #nodul al san #tumora san

Nodul la san, cancer?

La nivelul sanului pot aparea tot felul de noduli. Unii care se pot dezvolta, altii care nu se modifica. Unii maligni, altii benigni. Insa in majoritatea cazurilor nodulii la san sunt benigni, adica nu prezinta riscul de a se transforma in cancer mamar .

Dr Gabriel Lemnete, medic primar obstetrica- ginecologie la Spitalul “Polizu”, spune ca cel putin 75% dintre formatiunile tumorale de la nivelul sanului sunt benigne. “Iar dintre tumorile benigne, 80% nu necesita tratament chirurgical”, mai adauga medicul. Dr Gabriel Lemnete explica in conti­nuare cum trebuie sa procedeze o femeie care in urma autopalparii descopera un nodul la san.

In legatura cu autocontrolul, medicul recomanda ca dupa varsta de 21-22 de ani, cand sanii se maturizeaza, orice femeie sa se autopalpeze o data pe luna.

 

Tumori benigne sau maligne

 

De obicei, cand femeia are dureri de sani sau desco­pera ceva in interior, intra imediat in panica, se gan­deste la ce este mai rau: cancerul de san. Or, numai 20% dintre noduli au pontential malign (adenocarcinoame). Restul sunt tumori benigne, cum ar fi: chisturi, lipoame, fibroadenoame, abcese sau pur si simplu tesut ingrosat. In prezent, desi numarul cazurilor de cancer mamar este in crestere, rata de supravietuire a pacientelor cu aceasta boala s-a imbunatatit foarte mult datorita progresului metodelor de terapie. Important este ca tumoarea sa fie descoperita si tratata din vreme. De aceea, femeia care descopera un nodul la san nu trebuie sa amane vizita la medic.

 

Investigatii

 

Prin investigatiile recomandate, medicul stabileste daca este vorba despre o tumoare benigna sau maligna. In acest scop sunt indicate mamografia (radiografia sanului) si ecografia. Nu trebuie ignorata importanta ecografiei, pentru ca aceasta detecteaza 10% dintre cancerele de san nedepistate prin mamografie .

In functie de rezultatul acestor investigatii imagistice, medicul decide urmatorul pas: fie doar simpla monitorizare a formatiunii tumorale, fie efectuarea unei punctii, fie ablatia tumorii pentru a fi analizata histopatologic, fie interventia chirurgicala radicala in cazul in care se stabileste diagnosticul de cancer mamar. (continuarea in Jurnalul National

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea