Social

Niste prosti interesati

Dai o data cu capul de tocul usii, se numeste ca esti neatent. Daca repeti figura, se zice ca esti prost. In problema inflatiei, clasa politica romaneasca a reusit sa inventeze un hibrid periculos: prostia interesata.
 
Privite cu ochi de economist, propunerile de la intalnirea liderilor de partid cu seful statului pot fi cu indulgenta numite demagogie periculoasa sau populism ieftin. Ele nu denota numai o crasa lipsa de cultura economica, ci reclama epitete mult mai dure. Uniti in cuget si simtiri, politicieni de „stanga“ si de „dreapta“, in fapt un amalgam de traseisti reciclati, propun cetatenilor sa toarne gaz pe focul inflatiei. Adica stingerea cresterii de preturi cu bani, in aplauzele amaratilor care se bucura inept.

Daca majorarea preturilor s-ar putea rezolva cu bani, nici un stat care are drept sa bata moneda nu ar avea vreo problema cu inflatia sau cu nivelul de trai.


Un adevar simplu, incontestabil, jucat in picioare marti la Cotroceni.

Clasa politica este gata sa declanseze iresponsabil, dar interesat, ceea ce in termeni economici se numeste spirala inflatie-salarii. In cazul in care romanii sunt loviti de amnezie este vorba de escaladarea preturilor prin bani fara valoare, o reeditare a cosmarului inflationist din anii ’90. Nu ma surprinde nici atitudinea PSD, nici cea a „liberalilor“ de la PD-L.

Ca economist, nu-l pot respecta pe Emil Boc, in ciuda indicatiilor primite de la Zeus, cand il vad pravalind aberatii populiste: pensii, salarii. Nu din banii lui, ci din cei publici. In fine, una-i primaria, alta-i economia. Il zaresc insa in fotografia de familie de la palat, ranjind cu gura pana la urechi, pe expertul in macroeconomie , fost angajat la Banca Mondiala si inainte de asta prim-ministru al Romaniei. Eu, unul, l-am prins in functie si-l vad cu ochii mintii, pe-atunci responsabilul, Theodor Stolojan scrasnind din dinti la TVR ca este obsedat de extrem de importanta corelatie dintre salarii si productivitate .

N-o mai are, nici nu-ncurca pe seful cu ea. A fost nevoie de ani multi ca Romania sa scape de inflatia galopanta, de guvernari succesive in care tara a functionat respectand masuri draconice de la FMI sau de aiurea. Nu-i problema: din doua -trei astfel de intalniri preelectorale la Cotroceni suntem iar acolo.

P.S.: In teoria si practica inflatiei un rol important il joaca asteptarile inflationiste. Daca mass-media urla ca din gura de sarpe ca preturile explodeaza la orice crestere de cateva procente, atunci chiar se poate intampla.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea