Social

#canicula #vreme #meteo #romania

Nisipul din Sahara loveste Romania! 37 C in weekend

Desertul Sahara ne face probleme de la mii de kilometri. Romania va fi acoperita pentru cateva zile de o patura de praf din nordul Africii, care va duce la cresterea temperaturilor pana la 37 de grade Celsius.

Timp de cateva zile, Romania va fi acoperita la norul de praf la altitudini de 3.000 - 5.000 de metri. Chiar daca nisipul nu va fi simtit la nivelul solului, masa de praf va putea fi simtita de cei mai sensibili ca o "apasare" pe piept.

ANM a anuntat ca temperaturile vor creste in acest weekend pana la 37 de grade in Lunca Dunarii. In capitala, maxima va fi de 35 de grade, pana la inceputul saptamanii viitoare cand va ploua.

Nisipul saharian calatoreste in fiecare vara in Romania, insa in acest an, o furtuna puternica in desert aduce mai mult si mai repede, provocand valul de canicula.

Praful si nisipul din desert vor mari si nivelul de radiatii solare , motiv pentru care romanii sunt sfatuiti sa nu petreaca mult timp in soare in aceste zile. "Ele doar contribuie semnificativ la cresterea temperaturii si a radiatiilor. Aceasta din urma favorizeaza producerea ozonului la suprafata solului, prin descompunerea noxelor. Asta se intampla de regula in marile orase. Se stie ca ozonul este toxic; in acest caz va da senzatia de sufocare", a explicat, pentru Gandul, Florinela Georgescu, meteorolog ANM.

Furtunile din desertul Sahara s-au inmultit in ultimii ani, dar acestea nu afecteaza intotdeauna tara noastra.

"Lucrari stiintifice recente au evidentiat ca cel putin unul dintre factorii necesari - furtuni de praf in Sahara - tinde sa-si creasca frecventa, in ultimele decenii. Intr-un an, numarul mediu de furtuni in Sahara a ajuns la aproximativ 80. Evident, nu de fiecare data circulatia atmosferica favorizeaza transportul prafului spre Europa. De fapt, mai frecvent este transportul spre Vest, peste Oceanul Atlantic", a declarat Roxana Bojariu, sefa de la Climato­logie a ANM.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea