Social

Nicolau a demisionat de la TVR

Cu doua zile inainte de un probabil vot negativ in Parlament, Valentin Nicolau si-a anuntat ieri demisia din functia de sef al TVR. Un nume este pronuntat ca posibil inlocuitor: Tudor Giurgiu , cel care a organizat TIFF.
Valentin Nicolau si-a motivat demisia prin presiunile politice si abuzurile la care el si TVR ar fi fost supusi in ultimele luni. Obsesia guvernantilor de a-si subordona politic televiziunea publica si refuzul lor de a schimba Legea de organizare si functionare a SRTV, in sensul depolitizarii ei, conform standardelor europene, trucarea dreptatii si a 0ui in legatura cu activitatea din ultimii ani la TVR, a declarat Nicolau, sint principalele motive ale gestului sau. El a mai acuzat si inscenarea numita Comisia de ancheta, transformarea TVR in obiect de troc politic. Picatura care a umplut paharul si l-a determinat la acest gest a fost, intentia de a institui un interimat obedient si lipsit de responsabilitate. Anuntarea oficiala a demisiei va fi facuta astazi, printr-o scrisoare ce va fi trimisa presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, scrisoare in care sint inserate si motivele demisiei. Valentin Nicolau a mai anuntat ieri ca, luind cunostinta de demisia lui, directorul de la Stiri, Lucian Sirb, i-a solicitat sa-i fie si lui aprobata demisia.
Acuzatii la adresa puterii si a concurentei

Spectrul alegerilor anticipate, motivele personale ale premierului si ale lui Traian Basescu, nevoia de cosmetizare a realitatii unei guvernari subrede si paguboase, de aici vine disperarea politicienilor de a pune mina pe TVR, a afirmat ieri Nicolau. Tot la acest capitol, seful TVR a mai acuzat si presiunile exercitate de unele grupuri de presa deranjate de concurenta facuta de TVR in ultimii trei ani. Audientele noastre in ultima instanta inseamna bani cistigati de TVR si pierduti de televiziunile particulare. Sa nu uitam, de exemplu, ca toate competitiile sportive majore le-a transmis TVR, a mai afirmat Nicolau. Surse apropiate lui Nicolau au mentionat ca referirea era la PRO TV, post ce a pierdut o serie de competitii sportive, inclusiv campionatul national de fotbal. Maria Apostol, PR al PRO TV, ne-a precizat: Conducerea noastra nu comenteaza aceste declaratii. Si guvernul a reactionat la acuzatii: Valentin Nicolau a ratat ocazia de a face un gest de onoare prin prezentarea demisiei, preferind sa faca o tragicomedie ieftina. E comic ca domnul Valentin Nicolau il acuza pe premierul Tariceanu tocmai de lucrurile care se intimplau la televiziunea nationala in timpul fostei guvernarii si anume incalcarea demnitatii personale si impunerea unei obediente politice, afirma purtatorul de cuvint al guvernului.
Tudor Giurgiu, posibil inlocuitor

Premierul Tariceanu declara oficial, zilele trecute, ca director general interimar al TVR trebuie sa fie un manager, nu o persoana din zona mass-media. El infirma astfel o serie de propuneri anterioare: Brindusa Armanca si Razvan Popescu. Surse din anturajul premierului ne-au mentionat ca in ultimele zile un nume tot mai insistent pronuntat de domnul Tariceanu este cel al lui Tudor Giurgiu.

Conform sursei citate, premierul a apreciat modul in care Tudor Giurgiu a organizat Festivalul de Film Transilvania (TIFF), desfasurat recent la Cluj. Contactat de 2, Tudor Giurgiu ne-a mentionat: Am aflat ca numele meu ar exista pe o lista de propuneri. Tudor Giurgiu este cunoscut ca o persoana independenta din punct de vedere politic si ca fiind un bun manager. El a absolvit in 1994 Academia de Teatru si Film Bucuresti, este directorul unei companii de productie TV si initiatorul si directorul TIFF, manifestare cinematografica de prestigiu, recunoscuta in plan international. El este producator si regizor al mai multor filme documentare, printre care si Marele Jaf Comunist , in coproductie cu BBC, Arte si TF2.
Oameni de la BBC sefi la stiri

Conform surselor noastre, cele mai mari sanse la sefia stirilor din TVR le are jurnalista Rodica Culcer , cea care multi ani a activat la BBC. O decizie oficiala in ceea ce priveste numirile interimare din TVR se va lua la nivel de PNL in aceasta seara.

Reamintim, pentru postul de director interimar la SRR, PD l-a propus pe Andrei Dimitriu, cel care a mai fost sef al postului public pina in 2001.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea