Social

Nicolae Dobrin: "Afacerile sunt una, iar fotbalul - alta"

Una dintre cele mai cunoscute scoli de fotbal din tara noastra se afla la Pitesti, fiind proprietatea fostei mari glorii a fotbalului romanesc, Nicolae Dobrin. Aflata la doi kilometri de municipiu, la popasul Valea Ursului, scoala se intinde intre sosea si padure. "Domnul profesor" Dobrin a lasat driblingurile de pe gazon pentru munca la birou. Un birou incapator pe usa caruia scrie, simplu, "Presedinte". Pe masa de lucru, la dreapta sa, locul mingei a fost luat de anuarul fotbalului romanesc si cartea de statute si regulamente. Totul a pornit in 1996, din dorinta de a da o mana de ajutor la formarea unui nou val de fotbalisti de valoare. "In perioada aceea nu se arata un interes prea mare si nu se punea accent pe pregatirea juniorilor. Am facut o selectie, la care au participat 1.000 de copii. Au venit din toata tara. Am oprit 60, care au fost prima promotie a scolii", povesteste "Printul din Trivale". Cuvantul de ordine la scoala de fotbal este rabdarea. "La selectie trebuie sa ma uit la fiecare. Acum nu se mai face cu "ce bine dribleaza ala" sau "ce bine da cu stangul". Trebuie luati de la zero, apoi este necesara multa rabdare. I-ai aratat de 100 de ori, ii mai arati si a 101-a oara". In prezent, la scoala de fotbal "Nicolae Dobrin" sunt inscrisi 60 de copii pe doua grupe de varsta. "Pe mine, un copil ma costa cam 4.000 de dolari pe an. Au cazare gratuita, echipamente, ii duc cu autobuzul la scoala, in Pitesti. Trebuie sa fie constienti atat ei, cat si parintii ca aici au sansa sa faca ceva in viata".
I-a descoperit pe Rat si Maftei
In cei aproape zece ani de activitate a scolii, Nicolae Dobrin se poate lauda ca a "produs" jucatori precum Razvan Rat, Vasile Maftei , Marius Bilasco sau Ciprian Tanasa. Cu toate acestea, Nicolae Dobrin nu ar numi ocupatia sa de zi cu zi o afacere in sensul adevarat al cuvantului. "Normal ca trebuie sa scoatem jucatori si sa-i vindem ca sa supravietuim, dar aici trebuie sa cunosti fenomenul, sa ai rabdare. Nu orice om de afaceri cu bani se pricepe si la fotbal. Afacere ar fi doar daca ar exista o revanzare a jucatorului in strainatate", spune Dobrin, care nu a putut beneficia dupa transferul lui Rat la Sahtior. "Rapidul a platit 45.000 de dolari pe 50 la suta din contactul lui Rat. Asociatul meu din vremea aceea nu a avut rabdare, s-a grabit si a cedat, fara stiinta mea, si celelalte 50 de procente pe doar 50.000 de dolari. La scurt timp, Rat a plecat la Sahtior Donetk pe 2 milioane de dolari, iar noi nu am mai vazut nici un ban. Afacerile sunt una, si fotbalul - alta", a precizat fosta mare glorie a Pitestiului.

"Juniorii romani sunt cei mai talentati din lume"
La scoala sa de fotbal, Nicolae Dobrin este si profesor, si tata pentru copiii de 10-12 ani plecati pentru prima data de acasa. "Stau de vorba cu fiecare in parte. Unii sunt speriati, sunt plecati de langa parinti si, daca nu stii cum sa-i iei, nu faci nimic. Pierd timpul aici si nu progreseaza", spune "maestrul" in timp ce urmareste incalzirea grupei mari. "Aici sunt feriti de tentatii si se pot concentra la munca. Le spun sa aiba in cap si zi si noapte ca vor fi mari fotbalisti. Nici nu este prea greu, pentru ca juniorii romani sunt cei mai talentati din lume", spune plin de mandrie Dobrin. Chiar daca la scoala sa sunt angajati trei antrenori, "Gascanul" nu ezita sa intervina si sa conduca o sedinta mai dura de antrenament. "Cand isi mai iau nasul la purtare, intru eu pe teren. Si asa le e frica de mine numai cand ma vad", spune zambind fostul fotbalist, care le-a pregatit pustilor o surpriza de Sarbatori. "Le-am dat vacanta de Sarbatori cu o saptamana mai repede, dar nu le-am spus, pentru ca si asa erau numai cu gandul acasa. Daca le spuneam, nu le mai statea capul deloc la antrenamente".

Ii va cere ajutor lui Ionut Lupescu
Nicolae Dobrin spune ca de cand se ocupa de scoala sa de fotbal nu a primit nici un ajutor din partea FRF. "Asa cum aloca fonduri pentru juniorii divizionarelor A, asa am putea beneficia si noi de bani", a spus "Gascanul", care doreste sa aiba o intrevedere cu directorul executiv al FRF, Ionut Lupescu. "Sunt programe de la FIFA si UEFA care prevad bani pentru copii si juniori. Vreau sa discut cu Ionut Lupescu. Il mai las un pic sa se acomodeze, apoi ma duc la el, pentru ca e normal sa beneficiem si noi de fonduri". La terminarea junioratului, un club care doreste un jucator la de Scoala "Nicolae Dobrin" poate lua orice jucator, platind doar o indemnizatie de formare de 6.000 de dolari. "Trebuie schimbat regulamentul. Asa, singura noastra sansa de a lua niste bani este sa vindem jucatorul inainte de a depasi varsta junioratului".

"Gascanul" crede ca in fotbal nu mai exista rabdare
Obisnuit cu formarea de talente inca de la cea mai frageda varsta, Nicolae Dobrin crede ca in fotbalul de astazi nimeni nu mai are rabdare. "Noi, aici, avem un proiect pe termen lung. In fotbalul de club de astazi asa ceva este aproape imposibil. Ce, credeti ca va avea cineva rabdare cu Hagi la Timisoara? Acolo trebuie rezultate. Astazi, un proiect pe termen mediu sau lung inseamna cateva luni. Investitorul baga bani in fotbal si vrea rezultate imediat", a precizat fostul campion al Diviziei A cu FC Arges.

Ori ii antreneaza fara bani, ori ii dau pe gratis
Plusuri si minusuri in lumea scolilor de fotbal. "Aparitiile acestor scoli private sunt un lucru nou la noi, pentru ca inainte de Revolutie nici nu se punea problema", a declarat presedintele Comisiei Centrale de Copii si Juniori din cadrul FRF, Dan Ionescu. "O singura problema nu am putut rezolva pana in acest moment si anume partea mercantila pe care o imbraca aceasta afacere. Intelegem ca scolile de fotbal sunt prestatori de servicii. Stim ca fiecare parinte plateste o cotizatie pentru antrenamentele copilului. Dar problemele apar cand se incearca mutarea acestuia, pentru ca nu i se da voie. Nu e normal ca atunci cand oamenii platesc sa nu poata face nimic vizavi de viitorul fiilor lor. Ori ii antreneaza fara bani, ori le dau drumul pe gratis. Cluburile trebuie sa se hotarasca", a precizat Dan Ionescu. "O reusita este faptul ca antrenorii sunt calificati", a conchis seful comisiei FRF. Scolile de fotbal care sunt afiliate la forul condus de Mircea Sandu sunt cele care participa in competitiile organizate de forul fotbalistic la toate nivelurile de varsta. "Celelalte s-au limitat pana la categoriile de 12-13 ani si sunt afiliate la AJF-uri", a mentionat Ionescu. O aparitie noua in randul scolilor care au patroni fosti sau actuali fotbalisti se preconizeaza a fi cea a lui Cristi Chivu. "Deocamdata, proiectul este putin amortit", au declarat persoane din anturajul familiei internationalului roman.



Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea