Social

#neplata factura # confiscare locuinta # facturi uriase #facturi electricitare #executare silita #avertisment

Neplata facturilor uriase la energie te poate lasa fara locuinta! Avertismentul avocatilor: “Va pot arunca in strada”. Ce trebuie sa faci pentru a evita acest lucru, daca nu ai bani sa platesti

Facturile uriase la energia electrica, unele eliberate pe ultimii patru ani, in mod ilegal, de catre furnizorii de electricitate, ii pot lasa pe romani fara case.

 

Pentru neplata facturii in termen de 30 de zile, romanii risca sa ajunga in strada, iar locuinta acestora sa fie scoasa la vanzare. 

Avocatul Adrian Cuculis a explicat cum este posiil acest lucru,d ar si ce trebuie sa faca romanii pentru a scapa de plata facturilor ilegale, dar si de riscul de a ramane fara locuinta.

Primul pas este ca acestia sa faca o plangere la ANRE pentru a cere suspendarea achitarii facturilor.

„Notificam in scris furnizorul de energie si contestam intinderea valorii facturii. Solicitam furnizorului de energie sa puna la dispozitie metrologia contorului si verificam cu indexul vechi daca nu cumva apare o discrepanta. Daca nu primim raspuns favorabil in maximum 15 zile, trimitem plangerea la ANRE la departamentul de protectie a consumatorului sau direct la ANPC.

Este posibil ca ANRE, in conditiile proprii, sa suspende dreptul furnizorului de a ne taia energia electrica pana la solutionarea cauzei. Deschidem o actiune in instanta pentru anularea facturilor sau si, mai sigur, pentru anularea clauzelor abuzive din contract”,a explicat Adrian Cuculis.

Neplata facturilor duce la executare silita. Cum este posibil sa-ti pierzi casa daca nu platesti o factura 

Persoanele care nu isi platesc facturile la energie, risca sa le fie socase casele la vanzare, in termen de 30 de zile de la data scadenta, atrage atentia avocatul Adrian Cuculis. 

Desi pare ireal, este bine sa va atrag atentia asupra acestei marsavii nationale. Facturile la energia electrica va pot arunca in strada. Ce faci daca nu poti sa platesti factura si nu stii nici de ghidul de contestare? Dupa 30 de zile, ai casa scoasa la vanzare fiindca n-ai platit curentul. Totul devine absurd si asta este posibil cu ajutorul legii.

Art. 42 alin.( 6^1) din legea din legea 51/2006 a serviciilor comunitare de utilitati publice arata ca – Factura emisa pentru serviciile de utilitati publice constituie titlu executoriu. Trebuie sa stiti ca fie ca sunteti persoana fizica sau persoana juridica, aveti dreptul de a depune plangere la ANRE.

Daca adresam plangerea si catre ANRE, fie ca suntem persoana fizica sau juridica, pana la solutionarea plangerii, se suspenda dreptul de executare silita impotriva noastra in conformitate cu regulile ANRE. Asta inseamna ca cel putin pana cand nu se rezolva plangerea de la ANRE, nu trebuie sa platim factura insa eu apreciez ca vor adauga penalitati. Art. 102 indice 2 din legea 123/2012 arata foarte clar ca: Pe perioada solutionarii plangerilor de catre ANRE, efectele actiunilor titularilor de licente/autorizatii/atestate in domeniul energiei impotriva reclamantilor sunt suspendate, in conditiile stabilite de ANRE, cu exceptia celor care prin neaplicarea lor ar conduce la producerea unui prejudiciu iremediabil.

Va trebui sa deschidem o actiune in instanta pentru anularea facturilor sau si mai sigur pentru anularea clauzelor abuzive din contract. Actiunea in instanta poate sa fie deschisa si ceruta pe calea ordonantei presedintiale, inclusiv suspendarea efectelor a ceea ce inseamna obligatia de plata a facturii, asta doar daca nu am apelat la ANRE. Practic, in instanta se cere metrologia, se verifica contractul de furnizare a energiei electrice din punct de vedere al clauzelor abuzive care permit modificarea tarifului la kwh si practic, in ceea ce priveste pe consumator, poate sa solicite inclusiv un raport de expertiza cu privire la contorul electric”, a explicat avocatul Adrian Cuculis, citat de romaniatv.net.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea