Social

Negari la presiunile Frantei

2 francez Le Figaro afirma ca dezmintirile Presedintiei, pe marginea declaratiilor lui Traian Basescu din articolul aparut in Financial Times, s-au facut la solicitarea Parisului.
La 19 aprilie, prestigiosul cotidian britanic Financial Times scria ca presedintele roman, Traian Basescu, a avertizat Franta sa nu mai admonesteze Romania din cauza legaturilor sale cu Marea Britanie si Statele Unite si ca Basescu a afirmat ca doreste o "relatie speciala" cu Londra si Washingtonul pentru ameliorarea securitatii regiunii Marii Negre si s-a declarat un partizan al politicilor economice liberale britanice. Consilierul prezidential, Adriana Saftoiu , a afirmat insa in aceeasi zi ca presedintele "nu a avertizat Franta sa nu mai admonesteze Romania" si "nu a spus nici ca presedintele Chirac a adus ofense Romaniei".

REPLICI. "Duelul" vorbelor pe ruta Bucuresti-Paris continua, intr-un articol-analiza aparut ieri in 2 francez Le Figaro, care afirma ca "Romania va semna luni Tratatul sau de aderare la Uniunea Europeana sub auspicii mai degraba crispate". Potrivit Le Figaro, "aflat in trecere, marti, prin Paris, ministrul roman al Afacerilor Europene, Ene Dinga, s-a vazut dojenit de catre omologul sau francez, doamna Claude Haigner.... Parisul a solicitat o dezmintire, care a si fost acordata, marti", cu referire la afirmatiile prezidentiale din Financial Times.

"Ales in decembrie, Traian Basescu, care nu-si ascunde tropismul american, a provocat cateva scrasnete din dinti in cadrul UE, evocand, printre prioritatile sale, crearea unei "axe Bucuresti-Londra-Washington". Franta, care a fost intotdeauna principalul sustinator al Bucurestiului in laborioasele sale eforturi de aderare, a fost in mod special intristata de acest lucru. Ministrul Afacerilor Externe, , a spus-o in cursul vizitei sale la Bucuresti, la sfarsitul lunii februarie. Traian Basescu, a lasat sa se inteleaga ministrul francez, nu are "reflexe europene". El confunda "alianta" cu "supunerea" fata de americani", scrie autorul articolului.

EXPLICATII. Intrebandu-se ce anume il face pe presedintele Basescu sa "ciupeasca" din cand in cand Franta, Le Figaro scrie ca acesta "aspira sa faca din tara sa o putere regionala si, precum Polonia, care a mizat inaintea aderarii sale pe un parteneriat strans cu SUA in Irak pentru a-si intari pozitia in Europa, si el se bazeaza pe americani pentru a-si atinge scopurile. Marele joc care opune azi Statele Unite si Rusia in fostul spatiu sovietic ii ofera aceasta ocazie". "Romania are un rol geostrategic-cheie de jucat. Membra a NATO de aproape doi ani, ea se declara gata sa primeasca baze americane. Discutii pe aceasta tema sunt in curs deja de trei ani. Interesul este crucial: securizarea bazinului Marii Negre si democratizarea tarilor riverane, dintre care trei, Ucraina, Georgia si Moldova incearca sa se emancipeze de tutela rusa, argumenteaza autorul. In plus, noteaza Le Figaro, "Bucurestiul a propus NATO sa extinda si la Marea Neagra operatiunea "Active Endeavour ", insarcinata in prezent cu controlul traficului maritim in Mediterana, in special cel al armelor de distrugere in masa. Turcia i se opune. Franta la fel", adauga autorul articolului.


SANSA ROMANIEI
2 francez contabilizeaza reusitele de pana acum ale presedintelui: "Romania s-a impacat deja cu mica Moldova, care viseaza azi sa se integreze in UE, iar Basescu se va deplasa azi la Chisinau, cu presedintele ucrainean Viktor Iuscenko, pentru a participa la summitul GUAM". "Aceasta organizatie, putin activa pana acum, ar putea renaste din propria cenusa gratie americanilor, care, pentru a contra influenta rusa, doresc sa o transforme in cadru al cooperarii subregionale favorabil taberei occidentale. Romania, care va fi prezenta la acest summit ca observator, ar putea sa-si gaseasca un rol la inaltimea ambitiilor sale", conchide Le Figaro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea