Social

#Neagu Djuvara deces #Neagu Djuvara a murit #neagu djuvara

Neagu Djuvara a murit!

Romania culturala este mai saraca! Istoricul Neagu Djuvara a incetat miercuri din viata, la varsta de 101 ani, informeaza TVR.

Neagu Djuvara s-a nascut pe 18 august 1916, la Bucuresti intr-o familie de origine aromana. Si-a luat licenta in Istorie la Sorbona, in 1937, si trei ani mai tarziu a devenit doctor in Drept, la Paris. In 1972, a obtinut doctoratul in Filosofie, tot in capitala franceza, urmand ca, in 1987 sa primeasca Diploma Institutului National de Limbi si Civilizatii Orientale din Paris.

A fost curier diplomatic in legatura cu negocierile de pace cu Uniunea Sovietica, la Stockholm, unde a plecat pe 23 august 1944 si a ramas pana in 1947. A urmat exilul la Paris, unde a fost secretar general al Comitetului de Asistenta a Refugiatilor Romani, a colaborat cu Radio Europa Libera si mai multe fundatii.

A petrecut 23 de ani in Republica Niger, in calitate de consilier diplomatic si juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Straine, de unde s-a intors, in 1984, la Paris. Dupa Revolutia din 1989, Neagu Djuvara a revenit in Romania, unde a fost profesor-asociat la Universitatea din Bucuresti pana in 1998. Neagu Djuvara a fost membru de onoare al Institutului de Istorie “A.D.Xenopol” din Iasi si al Institutului de Istorie “Nicolae Iorga” din Bucuresti.
„Am venit inapoi in tara ca sa ofer, nu ca sa primesc. Destinul a vrut ca la 70 de ani sa fac ceea ce voiam sa implinesc la 30: sa fiu universitar, sa public carti in limba romana”, marturisea el. Un singur regret spunea ca are: nu a studiat mai bine pianul.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea