Social

NATO si Rusia, din nou in contre

“Ciocnirile” NATO-Rusia continua, de aceasta data si cu “a treia parte” implicata, respectiv Georgia. Daca liderul georgian , Mihail Saakasvili spune ca refuzul NATO de a consolida relatiile cu Ucraina si Georgia ar echivala cu o concesie facuta Rusiei, iar o astfel de masura ar conferi Moscovei putere absoluta asupra extinderii blocului militar, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov , a reaminitit ingrijorarea Moscovei fata de dorinta Statelor Unite de a primi Georgia si Ucraina in NATO.

Cele doua declaratii vin cu doar doua zile inaintea debutului la Bucuresti a Summitului NATO, care ar putea deveni momentul in care cateva tari ar putea fi anuntate ca se pot pregati de aderare, printre acestea si Georgia si Ucraina.

In ultimele luni s-a discutat mult pe tema intentiei de a invita cele doua foste republici sovietice de a se alatura Planului de Actiune pentru Aderare (MAP), ultima etapa inainte de a deveni membri ai blocului militar, acesta decizie fiind una din prioritatile summit-ului Aliantei de la Bucuresti.

Aceasta intentie pare insa sa imparta statele membre in doua categorii – cele care sustin initiativa, respectiv Statele Unite si statele membre din Europa de Est si statele care se opun sau care manifesta retineri, mai ales cele din vestul Europei.

Cele doua parti au inceput si un “razboi al declaratiilor”. Pe de o parte presedintele georgian Mihail Saakasvili a declarat ca NATO ar face "o greseala enorma" daca nu ar invita Ucraina si Georgia, subliniind ca o astfel de ezitare ar fi pe placul radicalilor de la Moscova.

Liderul de la Tbilisi a delarat ca Georgia isi va reduce prezenta militara in Irak si o va consolida pe cea din Afganistan, pentru a veni in sprijinul NATO, respingand ideea ca aceasta invitatie adresata de catre organizatia nord atlantica ar incuraja Rusia sa reactioneze violent, in special in regiunile separatiste Abhazia si Osetia de Sud.

Pe de alta parte, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a reamintit ingrijorarea Moscovei fata de dorinta Statelor Unite de a  patrunde tot mai activ in spatiul post-sovietic, mai ales prin primirea Georgiei si Ucrainei in NATO. Cu aceasta ocazie el a amenintat intr-un mod mai mult sau mai putin subtil cele doua tari vizate cu “revizuirea” relatiilor economice, politice si militare, in cazul aderarii la NATO.

Sustinute in special de SUA, Georgia si Ucraina spera ca in cadrul summit-ului care se desfasoara in aceasta saptamana la Bucuresti sa fie invitate sa participe la Planul de Actiune in vederea Aderarii la NATO (MAP), dar circa 12 state membre ale organizatiei, printre care si Germania, privesc aceasta eventualitate cu scepticism. MAP este considerat ultima etapa inaintea aderarii. Rusia, care se opune vehement unei noi extinderi a NATO, considera avansarea Aliantei catre granitele sale ca pe o amenintare.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea