Social

# 8 septembrie #obiceiuri #traditii #sfanta maria mica #nasterea maicii domnului

Nasterea Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mica. Traditii si obiceiuri de care sa tii cont daca vrei sa-ti mearga bine

 

In fiecare an, pe 8 septembrie, este sarbatorita Nasterea Maicii Domnului, cunoscuta si ca Sfanta Maria Mica. Este prima mare sarbatoare din Anul Nou Bisericesc.

In traditia populara sarbatoarea marcheaza hotarul dintre vara si toamna. Este o zi dedicata rugaciunii. Cei care isi doresc copii se roaga astazi catre Maica Domnului. La fel fac si cei singuri, care isi doresc sa-si gaseasca linistea in dragoste.

Potrivit traditiei Bisericii, Ioachim, urmas al regelui David, si Ana, fiica preotului Matthan, erau casatoriti de multi ani, dar nu aveau copii, ceea ce era considerat un blestem din partea lui Dumnezeu. Cei doi s-au rugat cu durere in suflet, iar Domnul i-a ascultat si l-a trimis pe ingerul Gavriil sa le vesteasca faptul ca vor avea un copil ce se va umple de Duh Sfant inca din pantecele mamei sale si care va fi un "vas ales lui Dumnezeu".

De aceea, in popor se spune ca rugaciunile adresate Maicii Domnului in aceasta zi de catre femeile care isi doresc un copil sunt mai ascultate ca oricand. Si cei care vor sa se casatoreasca se pot ruga in aceasta zi Maicii Domnului, ca sa-si gaseasca perechea potrivita.

Trditii si obiceiuri de Sfanta Maria Mica! Ce NU trebuie sa faci sub niciun chip

De asemenea, sarbatoarea anunta inceputul unor activitati specifice, precum culegerea unor plante si fructe tamaduitoare, batutul nucilor, culesul viilor, semanatul graului, orzului si secarei de toamna.

Ca la orice mare praznic, in aceasta zi nu se fac treburi casnice, nu se spala rufe si nu se face curatenie pentru a nu atrage raul. Si tot pentru liniste in case, credinciosii tin candelele aprinse in dreptul icoanei Fecioarei Maria si impart din fructele toamnei pentru morti.

Se spune ca cei care gatesc in ziua de Sfanta Maria Mica pot atrage asupra lor boli grave.

In dimineata de Sfanta Maria Mica se aprinde o candela care se pune langa icoana Maicii Domnului si se lasa sa arda pe tot parcursul zilei. Se spune ca aceasta va alunga spriritele rele.

Femeile trebuie sa imparta struguri si prune in aceasta zi, pentru ca cei trecuti in nefiinta sa primeasca din recolta de toamna.

In unele zone ale tarii se spune ca daca in ziua de Sfanta Maria Mica ploua, toamna va fi una mohorata si ploioasa.

Nasterea Maicii Domnului – 8 septembrie

Nasterea Maicii Domnului este primul praznic din Anul bisericesc, care incepe la 1 septembrie. Fecioara Maria s-a nascut din parinti foarte inaintati in varsta, Ioachim si Ana, ca rod al rugaciunii lor. Tatal ei era din semintia lui David, iar mama ei din cea a lui Aaron. Sfanta Scriptura nu ne ofera informatii despre Nasterea Maicii Domnului. Acest eveniment este relatat numai de Traditia Bisericii, consemnata in cartile de cult si in unele scrieri, precum Protoevanghelia lui Iacov, din secolul al II-lea. Nascuta in chip firesc din Dreptii Ioachim si Ana, Maica Domnului a fost si rodul rugaciunilor parintilor ei. Ea va fi cea aleasa sa daruiasca trup de om lui Dumnezeu-Fiul, Mantuitorul nostru Iisus Hristos.

Sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului este prezenta si la copti si la sirieni, separati de Biserica Ortodoxa dupa al patrulea sinod ecumenic, ceea ce denota ca inceputul ei trebuie pus intre sinodul trei ecumenic (431) si sinodul al patrulea (451).

Aceasta sarbatoare a fost adoptata in Apus in vremea papei Serghie I (687-701).

Rugaciuni catre Maica Domnului pe care trebuie sa le spui astazi!

Sursa foto: bidbv.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea