Social

Nastase si Iliescu, lucrati la statut

Noul proiect de statut al PSD elimina functia de presedinte executiv, detinuta in prezent de Adrian Nastase. Lui Ion Iliescu i se ofera, la alegere, postul de presedinte onorific sau, daca refuza, cel de ayatollah , responsabil cu conformitatea ideologica a partidului. Nastase a replicat in stilul caracteristic, acuzind ideile in erectie ale colegilor.

Speculind vulnerabilitatea lui Adrian Nastase, Geoana a demarat dezbaterile pentru schimbarea statutului PSD. Cit timp Nastase e autosuspendat, nu poate participa la reuniunile liderilor partidului unde se coace viitorul PSD. Asa se va intimpla duminica, la Brasov, unde Doru Ioan Taracila , numit de Geoana parintele Statutului PSD, va prezenta sefilor de filiale propunerile preliminare in vederea modificarii regulamentului intern al partidului. Potrivit acestuia, modificarile la capitolul Organele de conducere ale PSD pun in discutie mai multe variante.

Fara presedinte executiv

Exista o singura varianta in care apare functia de presedinte executiv, detinuta in prezent de Adrian Nastase. Si anume, numai atunci cind partidul se afla la putere.

Functia de presedinte executiv nu ar trebui sa existe decit atunci cind partidul se afla la putere. Pentru ca se presupune ca presedintele este si sef al Guvernului, iar presedintele executiv ii tine locul si se ocupa de gestionarea activitatilor zilnice ale partidului, ne-a declarat, ieri, senatorul Doru Ioan Taracila , seful comisiei de elaborare a noului Statut al PSD. Formula actuala, sustine Taracila, e greoaie si naste dispute. In privinta Biroului Permanent, exista varianta unuia format din presedintele, secretarul general si opt vicepresedinti, cite unul pe fiecare regiune de dezvoltare, si varianta in care presedintele isi alege singur echipa de conducere, dupa modelul PNL.

Iliescu, seful conformitatii ideologice

Vom propune trecerea in statut a functiei de presedinte fondator, dar trebuie sa vorbim intii cu domnul Iliescu. Nu stiu daca va accepta, spune Taracila. Exista insa si o solutie de rezerva, in caz de refuz. Conducerea Comisiei de etica si conformitate, o structura care ar urma sa inlocuiasca actuala comisie de integritate morala. Dar adeptii lui Ion Iliescu nu se multumesc cu atit.

Razvan Theodorescu si Dan Ioan Popescu, profitind de haosul din PSD, il invoca drept solutia salvatoare. Theodorescu spune ca recursul la Ion Iliescu este necesar in actuala degringolada a PSD si ca, daca nu se va apela la el, singura solutie este crearea unei noi formatiuni politice. Theodorescu si DIP i-a iritat destul de tare pe adversarii lui Iliescu, in special pe clujeni . Ion Iliescu este un capitol inchis. Se pescuieste in ape tulburi, a replicat George Maior , directorul de cabinet al lui Geoana. Cind PSD are deja o criza, ce facem, cream si alte crize? Nu mai putem discuta de o noua conducere a partidului cind avem deja una aleasa la Congres. Partidul are un presedinte. Sigur, fiecare are parerea lui, dar trebuie sa mearga pe linia partidului rezultata la Congres daca vrea sa ramina in partid, a replicat si vicepresedintele PSD, Ilie Sirbu.

Congres extraordinar cel tirziu la toamna

Vom decide la Consiliul National daca congresul pentru modificarea statutului coincide cu cel pentru alegeri, daca e bine sa fie decalate. Eu sustin ca ar fi preferabil sa facem intii congres pentru modificarea statutului, ne-a declarat Geoana. Dupa ce comisia va finaliza raportul, daca se va impune modificarea statutului, atunci vom convoca un congres extraordinar pentru anul acesta, spune Doru Ioan Taracila.

Replica in stil Nastase

Geoana nu vrea deocamdata sa-l intarite pe Adrian Nastase. El a declarat ca nu se pune problema desfiintarii functiei de presedinte executiv. Deocamdata. Adrian Nastase i-a dat insa o replica acida: Din punctul meu de vedere, nu trebuie sa facem structuri de partid gindindu-ne la persoane. Nu stim de pe acum care va fi conducerea cea mai potrivita pentru 2007. Sint tot felul de colegi de-ai mei care acum descopera abecedarul. Formula asta e valabila pentru tipul de alegeri interne cu motiuni, iar reprezentantul motiunii cistigatoare isi alege echipa. Nu e o formula democratica. Insa indiferent de ce idei in erectie apar la unii sau la altii, modificarile nu pot fi operate decit la Congres.

Desi, formal, Adrian Nastase nu se mai considera presedintele executiv al PSD, el nu renunta la pozitia de lider al partidului. Nastase nu mai trece pe la sediile PSD, dar si-a mutat cartierul general in biroul sau de la Camera Deputatilor. De acolo mentine prin telefon legatura cu oamenii sai din organizatiile locale si din conducerea centrala a PSD. Unul dintre acestia, Ion Stan, seful filialei Dimbovita, a convocat miercuri seara o sedinta care a validat un document de sustinere a lui Nastase si un program de unitate politica a PSD. Autosuspendarile din partid nu reprezinta solutia pentru o mai buna imagine a partidului, ci, din contra, conduc la disolutia noastra. Sintem singurul partid politic din Romania care, constant, isi sacrifica liderii, mai mult sau mai putin importanti, si de multe ori in situatii in care este evident ca lipsesc conotatiile de natura penala. Sa afirmam raspicat ca fiecare lider al partidului, orice membru PSD, asemeni oricarui cetatean, se bucura de prezumtia de nevinovatie potrivit Constitutiei, se afirma in declaratia filialei Dimbovita.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea