Social

Nastase, rechinii si matusa Tamara

Interviul lui Adrian Nastase pentru Evenimentul Zilei:

"Familia mea a fost destul de instarita, la fel ca si cea a sotiei mele.
Nu mi-am pus niciodata problema banilor din punctul de vedere al numarului lor"


O.N.: Domnule Adrian Nastase, probabil ca ati auzit si dumneavoastra despre unele zvonuri care circula cu o anumita insistenta prin diferite medii, cum ca ati fi cel mai bogat om din Romania. Ce simtiti cand auziti astfel de lucruri?
Adrian Nastase: Declaratia mea de avere este publicata pe site-ul Camerei Deputatilor. Oricine are timp sa citeasca si nu sa asculte zvonuri poate sa constate ca lucrurile nu stau asa.

L.C.: Stiti foarte bine ca nu despre declaratia de avere este vorba. Zvonurile se refera la o alta parte, sa zicem asa, ascunsa.
Sunt zvonuri care pornesc de la formule de genul Sensiblu este a lui Nastase, Fly Taxi este al lui Nastase, Dealurile Aradului sunt ale lui Nastase, muntii de nu stiu unde, Delta, lacurile, jumatate din Marea Neagra plus un miliard de dolari in Marea Chinei. Toate acestea au facut parte din folclorul ultimilor ani si, din pacate, nu am reusit sa contracarez aceste zvonuri.

O.N.: Daca ar fi sa va evaluati 0, la cat s-ar ridica?
Este imposibil pentru ca cele mai multe dintre lucruri au pentru mine o valoare sentimentala si imi este foarte greu sa stabilesc valoarea unei carti pe care o iubesc sau a unui tablou pe care il iubesc.

O.N.: Dar exista o bursa a acestor obiecte.
Bursa aceasta este extrem de relativa si stiu lucrul acesta extraordinar de bine. Adeseori astfel de lucruri te insala.

Nu m-a interesat sa fac astfel de evaluari. Tot ce m-a interesat a fost sa am o ambianta placuta, intotdeauna am avut o astfel de ambianta in care sa traiesc destul de bine. Familia mea a fost destul de instarita, la fel si familia sotiei mele. Nu mi-am pus niciodata problema banilor din punctul de vedere al numarului lor.

L.C.: Totusi, nu mai stiti cu cat ati achizitionat obiectele, nu aveti o evaluare a ceea ce detineti?
Nu, nici vorba. Si nici nu cred in lucrurile astea ... Va referiti la bunurile mobile sau ...

O.N. La tot, la o evaluare globala.
Imi este imposibil. La terenuri, preturile cresc in permanenta si sigur ca pentru un teren cumparat in 1996, si la mine, la fel ca la toata lumea, valoarea a crescut.

O.N. Sunteti social-democrat?
Da. Si am demonstrat lucrul acesta prin fapte. In vorbe, e mai simplu.

L.C.: Ati putea sa expuneti, pe scurt, crezul dumneavoastra social-democrat?
Ideea mea social-democrata se exprima, de exemplu, prin venitul minim garantat - si l-am introdus pentru sute de mii de oameni.

Crezul meu social-democrat a fost dat prin programul "Cornul si laptele", prin cele 400 de sali de sport, prin reducerea la jumatate a saraciei in patru ani, prin introducerea calculatoarelor in scoli si alte nenumarate proiecte pentru tineri si mai pot adauga inca 20-30 de astfel de programe.

Deci, dincolo de cuvinte si seminarii, crezul meu social-democrat inseamna sa-i ajuti pe oameni sa traiasca cat mai bine.

O.N.: Cred ca banuiti de ce v-am intrebat acest lucru...
Da!

L.C.: ...Pentru ca asta e contradictia. Va declarati social-democrat, dar ati acumulat o avere impresionanta.
Nu stiu daca este sau nu impresionanta. In orice caz, este construita cinstit, de mine, de famila mea, de cei dinaintea noastra, de rude, de prie... (se opreste - nota red.), de rude ale sotiei. Nu am nimic sa-mi reprosez.

Iar aceasta avere poate fi folosita si pentru alte proiecte, cum s-a intamplat atunci cand am donat 700 de harti pentru muzeul deschis in Bucuresti.

Deci eu cred ca oamenii te judeca prin ceea ce ai facut. Iar in perioada cat am fost prim-ministru, actiunea mea social-democrata, bazata nu pe panglici scoase din gura, ci pe o crestere economica de 8,3 la suta in 2004, a permis realizarea multor proiecte pentru foarte multi oameni. Eu cred ca multi au acum nostalgia acelei perioade.


DESPRE PRIETENI

Eu l-am incurajat pe Bittner sa investeasca in Delta

L.C.: Interesanta coincidenta: firma care s-a ocupat de casa vanduta de matusa Tamara lui Paul Opris era cea care lucra si la dv., in Zambaccian...
Pai, nu era coincidenta. Pentru ca el stia ca noi facem de cativa ani lucrarile aicea (n.r. - in Zambaccian) si am recomandat firma asta care sa faca lucrarile si acolo. E adevarat ca matusa mea era prietena cu niste prietene sau rude ale lui Paul Opris.

De acolo a aparut povestea asta cu vila din Cristian Tell. Ea, la un moment dat, a spus, dupa ce a murit tatal sotiei mele in accident, ca ar fi vrut - pentru ca si mama Danei ramasese singura intr-un apartament - sa ne adune pe toti intr-un loc .

Paul Opris a incurajat-o, si asa a ajuns in casa respectiva din Cristian Tell. Apoi mama Danei a spus, eu nu ma mut de aici. Iar noi i-am spus: pe noi sa nu contezi, c-avem nebunia asta din Zambaccian. Si-atunci, in 2001, Paul Opris a cumparat el de la ea si s-a ocupat el de constructie.

O.N.: Iar dumneavoastra supravegheati lucrarile la casa lui Paul Opris
Eu nu am fost decat o data sau de doua ori acolo. Sotia mea cred ca a fost la Paul Opris in mai multe randuri acolo.

Paul Opis, din 2001, a platit toate facturile. Paul Opris este foarte bolnav. Daca i se intampla ceva, Doamne fereste, lui Paul Opris casa aceea nu este a noastra. Este casa baiatului lui.

L.C.: Dar cum vi se pare toata povestea asta, cu matusa care, la aproape 90 de ani, alerga sa faca tranzactii imobiliare, schimba terenuri...
N-a schimbat terenuri. A schimbat un singur teren.

L.C.: Apoi, bijuteriile cumparate de la ea de Bittner, alt apropiat de-al dv. Omul a castigat in vremea dv. ditamai concesiuni in Delta.
Stati putin...

L.C.: Apoi, Roxana Bichel numita consiliera la APAPS in guvernul dv.
Si ce-i cu asta? Sunt oameni care traiesc in Romania.

L.C.: Chiar si Sergiu Sechelariu. E o mare problema, un conflict major de interese; dumneavoastra, prim-ministru, va faceti o casa cu firma unui membru al guvernului.
Stati, stati, iar le bagati la gramada. Sa le luam pe rand, ca daca le puneti asa, vrac... Deci, Bittner... El nu si-a facut bani pe vremea PSD. El a facut afaceri dupa 90, cu toate guvernele, cu toate primariile...

L.C.: Si cu Delta cum ramane?
Eu l-am incurajat sa investeasca in Delta. In loc sa duca banii in Monaco si in Cipru, el a facut si investitiile de turism de la Gura Portitei, si o fabrica de conserve de peste . Investitia de acolo e importanta, si eu l-am incurajat sa faca lucrul asta.

L.C.: Intrebarea e de ce tocmai Bittner, pritenul dv.? Poate erau si altii interesati de Delta.
Dar au fost si altii...

O.N.: Cu Sergiu Sechelariu nu v-ati pus aceasta problema, domnule, omul asta, am un contract cu el pentru blocul ala, am o afacere pana la urma...
Discutia, intelegerea noastra cu Sergiu Sechelariu a fost din 1999. Eu n-am stiut ca el va fi secretar de stat la Ministerul Transporturilor. Desemnarea s-a facut de catre ministru atunci.

O.N.: Si dv. Nu puteati spune, domnule, eu cu omul asta am o relatie?
El a facut urmatorul lucru: a venit la partid si a spus ca a renuntat la toate actiunile. Legal, el n-a mai fost actionar acolo.(continuarea in Evenimentul Zilei )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea