Social

#gheorghe marmureanu #cutremur #nasa

NASA, speriata de cutremure. Gheorghe Marmureanu se amuza

In timp ce specialistii NASA sunt ingrijorati de efectele cutremurul din Chile, care ar fi mutat axa Pamantului, Gheorghe Marmureanu rade in hohote si spune ca nu avem motive de ingrijorare.

Cutremurul de 8,8 grade pe scara Richter din Chile ar fi deplasat cu opt centimetri axa planetei, ducand la scurtarea zilelor cu 1,26 microsecunde, cred expertii NASA.

Schimbarea este neglijabila, dar permanenta. Benjamin Fong Chao, cercetator la Centrul spatial Goddard (care face parte din Administratiei Nationale Aeronautice si Spatiale din SUA) a ecplicat ca "orice eveniment planetar care implica o miscare de masa afecteaza rotatia Pamantului".

Cercetatorii NASA au explicat ca si cutremurul de 9,1 grade din Oceanul Indian, care a generat tsunamiul soldat cu cel putin 200.000 de morti la 26 decembrie 2004, a scurtat durata unei zile cu 6,8 microsecunde.

Marmureanu rade de NASA

Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National pentru Fizica Pamantului , a fost amuzat de concluziile americanilor: "Cei de la NASA n-au ce face, lor le place sa-i sperie pe altii. Ma indoiesc ca este asa cum au spus, nu mi se pare deloc reala informatia".

"Ca sa fie reala, ar fi trebuit sa fie mult mai grozav cutremurul din Chile. Pe 20 mai 1960 a avut loc tot acolo un cutremur si mai mare, cu magnitudinea de 9,6 pe scara Richter, moment seismic dupa care nimeni nu a spus ca s-ar fi intamplat ceva Gheorghe Marmureanucu axa Pamantului sau cu durata zilei. Este adevarat ca a fost prima data cand Pamantul a vibrat ca o gelatina si au fost valuri tsunami de 20 de metri, de au ajuns pana in Japonia", a explicat Marmureanu pentru Gandul.

Institutul geologic al SUA a avertizat ca in acest an, vor avea loc 17 seisme majore (de peste 7 grade pe scara Richter). Numarul este neobisnuit de mare fata de ultimul deceniu. Primul cutremur care a deschis seria dezastrelor din 2010 a fost cel de 7,1 grade din Haiti care a ucis peste 230.000 de oameni.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea