Social

#2010 #caldura #prognoza #vreme #nasa

NASA anunta un an cu temperaturi maxime record. Ai nostri nu vor sa stie si inchid Laboratorul de Prognoza

In timp ce NASA anunta ca 2010 va fi cel mai calduros an din istorie, deputatii din Romania taie Laboratorul de Prognoza ANM, suparati fiind pe vreme.

Astfel, nu vom stii cum va fi timpul vara aceasta in Romania si asta pentru ca nu se mai fac estimari sezoniere. Motivul? O comisie parlamentara a desfiintat din greseala un Laborator de Prognoza. Ca atare, nu vom putea afla decat cate grade celsius vor fi in urmatoarele trei zile.

Administratia Nationala de Meteorologie si-a inchis Laboratorul de Prognoze de lunga durata la inceputul acestui an. Se pare ca motivul a fost faptul ca in aceasta iarna vremea s-a dovedit a fi mult mai rece decat s-a prognozat. Ca atare, suparati pe institutie ca a facut  previzionari eronate, deputatii au decis sa o inchida.

Lipsa unui Laborator de Prognoze de lunga durata poate duce la cresterea pretului alimentelor

De ce ne-ar afecta lucrul acesta intr-un sens negativ? Simplu, pentru ca o previzionare pe lunga durata ne-ar putea feri de un dezastru in agricultura. In Romania cel putin, agricultura este legata de vreme. Daca va fi un an secetos, dupa cum prevede NASA, pretul alimentelor din magazine va creste cu 20%. Avertizati din timp insa, reprezentantii patronatelor ar putea lua masurile de precautie necesare pentru limitarea dezastrului. Insa cine sa-i avertizeze, tinand cont de faptul ca in Romania prognozele meteo se mai fac doar pe timp de 7 zile?

“Nicaieri in lume nu se fac `prognoze` meteo pe mai mult de zece zile. Prognoza presupune date exacte despre temperaturi si precipitatii care, cu tehnica de astazi, pot fi estimate cu maximum trei zile inainte de a se produce. Probabilitatea ca ele sa se realizeze este de 85-95 la suta, zona in care ne situam si noi. Mai exista apoi tendintele pentru pana la maximum zece zile, care insa nu contin date exacte despre temperaturi. Si aici stam bine, suntem in limita acestor procente. Asta este treaba noastra", s-a  Ion Sandu, seful ANM, pentru Mediafax, citat de Gandul.

Putem afla cum va sta vremea in Romania de la englezi

De unde ar trebui totusi sa aflam si noi cum va fi vremea in Romania vara aceasta? Simplu, de la englezi. Sau cel putin asa ne sfatuiesc metereologii romani. Astfel, cine doreste informatii suplimentare despre vreme poate consulta prognozele Centrului European de Prognoza din Marea Britanie.

Prognoze se fac pretutindeni, chiar daca scorurile de realizare sunt mici. Astfel, in aceste conditii, chiar daca Laboratorul din Marea Britanie anunta 2010 ca fiind unul cald si NASA, ca fiind unul foarte calduros, asta nu inseamna ca si in Romania situatia va sta la fel. Sau cel putin asta sustin cilmatologii romani.

Climatologii sustin ca pentru Romania, nu e obligatoriu ca anul 2010 sa fie unul secetos

"Proiectia semnalului global nu se face uniform, la nivel regional", a declarat climatologul Roxana Bojariu pentru Gandul.  “Semnalul incalzirii globale inseamna, la nivelul Romaniei, o tendinta de crestere a temperaturii medii, dar si a celor maxime si minime, tendinta mai accentuata in anotimpurile de vara si iarna”, a mai adaugat aceasta.

Insa daca, ipotetic vorbind, anul 2010 va fi pentru Romania la fel de calduros ca cel estimat de NASA, agricultura ar avea foarte mult de suferit.

"Baraganul ar fi afectat de seceta, iar faptul ca s-a acceptat, odata cu intrarea in UE, interzicerea subventiilor de la stat pentru irigatii reprezinta o iresponsabilitate din partea actualului Executiv", a declarat Marcel Cucu, membru in Consiliul Director al Ligii Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania pentru Gandul.

“Intr-un scenariu cu temperaturi ridicate, pe romani ii paste tragedia, mai ales daca sunt producatori agricoli . Consumatorul final va scoate mai multi bani din buzunar, produsele urmand a fi majorate cu pana la 20%", a mai adaugat acesta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea