Social

Muncitorii straini bat la usile Romaniei

Pe fondul crizei de forta de munca cu care se confrunta Romania, patronii se plang ca legislatia de admisie a lucratorilor straini este prea greoaie.

In timp ce autoritatile de la Bucuresti estimeaza un deficit de muncitori de aproximativ 100.000 de persoane, jumatate in constructii, patronii inainteaza o cifra de patru ori mai mare si sustin ca incercarea lor de a aduce lucratori din strainatate se impiedica de birocratia greoaie si de legislatia stufoasa.

Potrivit datelor de la Oficiul Roman pentru Imigrari (ORI), angajatorii romani care vor sa importe forta de munca din state terte au depus, de la inceputul anului, 4.189 de cereri pentru permise de munca. Dintre acestea, 2.831 au fost aprobate, 555 au fost respinse, iar 803 sunt in curs de solutionare . Cei mai multi dintre strainii care au intrat in Romania, anul acesta, lucreaza in constructii, productie, servicii si comert.

Proceduri greoaie si costisitoare

Reprezentantii patronatelor sustin ca, desi importul de muncitori din strainatate nu este singura solutie pentru acoperirea deficitului, este cea mai la indemana. Cu toate acestea, rezolvarea unui dosar poate dura pana la trei luni, iar angajatorii trebuie sa prezinte acte ale muncitorilor pe care le considera irelevante.

"Principala dificultate este cu obtinerea documentelor muncitorilor: calificari , CV, cazier, certificat medical, care trebuie traduse, legalizate si apostilate. Toate aceste acte se obtin greu, costa mult si se pierde o gramada de timp", a spus vicepresedintele Confederatiei Nationale a Patronatului Roman (CNPR), Roxana Prodan.

In opinia acesteia, daca autoritatile doresc sa monitorizeze conditiile in care strainii muncesc in Romania, ar trebui sa verifice mai riguros angajatorii, conditiile de cazare si munca la negru .

Permise de munca, insuficiente

Totodata, patronii nu sunt de acord nici cu numarul mic de premise de munca pentru cetatenii straini, pe care guvernul le-a aprobat pentru anul in curs. In timp ce autoritatile explica dinimuarea numarului de premise de la 12.000, in 2007, la 10.000, prin lipsa de interes (doar 5.500 dintre ele fiind acordate), reprezentantii patronilor vor sa propuna un numar de 50.000 de premise de munca anual.

Roxana Prodan a apreciat ca numarul redus de premise de munca eliberate in 2007 s-a datorat desfiintarii Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca si trecerii activitatii acestuia la ORI, ceea ce a dus la ingreunarea activitatii si la ratacirea dosarelor. Autorizatiile de munca se elibereaza de catre ORI, iar angajatorii trebuie sa achite 200 de euro pentru fiecare autorizatie solicitata.

Dosarul trebuie sa contina, pe langa actele de atestare a firmei la care muncitorul se va angaja, CV-ul strainului, declaratie pe proprie raspundere ca nu are antecedente penale, acte medicale si copii ale diplomelor de studii, recunoscute de Ministerul Educatiei.

Turcii invadeaza piata

Cei mai multi muncitori straini care au intrat in Romania, in primele luni ale anului, sunt din Turcia - 1.077, China - 462, Moldova - 319 si Vietnam – 207. Orasele in care au fost angajati cei mai multi straini sunt Bucuresti (1.577), Constanta (415) si Bacau (198).

2.831 de straini au venit la munca in Romania, de la inceputul anului.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea