Social

Munca nu are loc in tribunal

Tribunalele muncii intirzie sa apara, desi numarul litigiilor legate de munca s-a marit. Legea prevedea inE_intarea lor, dar autoritatile nu au nici o initiativa. Patronii si angajatii asteapta ani intregi pentru solutionarea unui proces.
O neintelegere dintre doua firme poate fi tergiversata de justitie chiar si citiva ani, iar procesul intentat patronului de catre un muncitor dat afara pe nedrept dureaza cel putin sase luni. Toate acestea din cauza lipsei tribunalelor muncii, care ar trebui sa se ocupe de astfel de litigii. Atit sindicatele, cit si patronatele cer de ani buni infiintarea acestor institutii, pentru simplificarea procedurilor in astfel de spete si obtinerea unui verdict cit mai repede cu putinta. De cite ori am cerut infiintarea acestor tribunale, am intimpinat rezistenta din partea reprezentantilor guvernului. Apoi, am ramas surprins cind chiar si magistratii de cariera s-au opus infiintarii acestor institutii. Cind avem cite un proces la tribunal, judecatorul care are pe rol dosarul nostru judeca si infractori, divorturi etc., ne-a declarat Marius Petcu , presedintele CNSLR-Fratia.

Intirzierea proceselor dauneaza afacerilor

Ovidiu Jurca , vicepresedintele BNS, spera ca pachetul legislativ ce vizeaza reforma justitiei si pe care guvernul tocmai si-a asumat raspunderea, sa aiba un capitol aparte care sa se refere la Tribunalele Muncii. Pina acum, toti guvernantii s-au plins ca nu au bani. Constientizam ca o institutie cu caracter de sine statator trebuie sa aiba sedii si o dotare minima. Acum, cind se incearca reforma justitiei, speram sa se gaseasca bani si pentru aceasta problema.

E aberant ca un judecator care judeca si in civil, si in contencios sa se ocupe si de litigiile de munca. Deja sint prea multe dosare pe cap de judecator, daca mai sint si din domenii diferite, atunci lucrurile se complica, e de parere Ovidiu Jurca.

In ceea ce-i priveste pe patroni, Tribunalele Muncii le-ar urgenta si lor neintelegerile pe care le au cu angajatii si chiar cu alte firme. Sint cazuri cind anumite procese dureaza chiar si citiva ani, lucru care poate sa-ti dauneze in afaceri.

Infiintarea acestor institutii e un lucru bun, iar noi il vom sprijini, spune Gheorghe Naghiu, presedintele Patronatului Roman. Stelian Dorobantu, directorul general al UGIR, considera ca lipsa Tribunalelor Muncii face parte dintr-o intirziere a evolutiei institutionale din Romania.

Intirzierea reformei a facut ca anumite componente ale economiei de piata sa nu se infiinteze . Acestea trebuie recuperate, iar Tribunalul Muncii este unul dintre ele, afirma Stelian Dorobantu. In alte tari europene, precum Belgia, Tribunalele Muncii functioneaza de ani de zile, iar conflictele sint solutionate in citeva saptamini.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea