Social

#munca in schimburi #studiu creier #studiu munca #loc de munca #munca

Munca in schimburi iti afecteaza creierul! Care sunt efectele devastatoare

Un studiu recent publicat in Franta arata ca munca in schimburi poate afecta si capacitatile cognitive ale creierului, nu doar sanatatea fizica. Joburile care presupun efectuarea de ture de noapte iti imbatranesc creierul intr-un ritm rapid, iar efectele se resimt pentru o perioada indelungata.

Munca in schimburi decalate este deja considerata unul dintre factorii declansatori ai ulcerului si anumitor tipuri de cancer. Acum, cercetatorii unui institut din Touluse au descoperit ca efectuarea schimburilor de noapte timp de 10 ani provoaca o imbatranire accelerata a creierului.

Decalajul intre persoanele care presteaza ture de noapte si cele care lucreaza intr-un singur schimb este de aproximativ 6,5 ani. Efectele se resimt chiar si la cinci ani dupa incetarea lucrului in schimburi decalate!

Memoria, atentia si viteza de reactie sunt cele trei functii care se reduc treptat in cazul persoanelor care lucreaza in ture pentru o perioada indelungata. Studiul a fost efectuat timp de 10 ani pe 3000 de angajati cu varste cuprinse intre 32 si 62 de ani.

Foto: ungbuouvietnam.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea