Social

Moscova a vrut sa-l darame pe Voronin, in 2005

O publicatie apropiata puterii de la Moscova relateaza ca, in 2005, autoritatile ruse ar fi pregatit o lovitura de stat la Chisinau, menita sa-l inlature pe Vladimir Voronin , aflat atunci in dizgratia Krem­linului.

„In 2003, Moscova a incercat sa solutioneze definitiv conflictul transnistrean si sa uneasca republica. O misiune importanta i-a fost incredintata adjunctului sefului administratiei de atunci a Kremlinului, Dmitrii Kozak", scrie revista "Vlasti" (Puterea), un supliment al cotidianului "Kommersant".

„Dupa consultari intense cu Tiraspolul si Chisinaul, doar in cateva luni, el a reusit sa apropie pozitiile partilor aflate in conflict intr-atat incat presedintele moldovean Vladimir Voronin si liderul transnistrean Igor Smirnov au parafat Memorandumul privind solutionarea conflictului transnistrean, elaborat sub supravegherea lui", adauga publicatia moscovita, amintind ca Voronin s-a razgandit in ultimul moment.
Dupa aceasta, relatiile cu Chisinaul s-au inrautatit intr-atat incat, in timpul alegerilor parlamentare din 2005, Kremlinul a incercat sa organizeze in Republica Moldova o revolutie pentru a inlatura regimul Voronin. Acesta a rezistat datorita faptului ca a imbratisat "vectorul integrarii europene", sustine sursa citata.

Potrivit autorului articolului, Aleksandr Soloviov, Moscova incurajeaza negocierile dintre Chisinau si Tiraspol si chiar este gata sa accepte o solutie care sa garanteze integritatea teritoriala a republicii, cu cateva conditii.

Astfel, Chisinaul ar trebui sa accepte stationarea in continuare a trupelor militare ruse in stanga Nistrului, sa-si mentina statutul de neutralitate, sa nu devina niciodata membra NATO si sa garanteze ca pe teritoriul sau nu vor fi mobilizate alte trupe militare straine, decat cele ruse.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea