Social

Montarile lui Purcarete, printre piesele de rezistenta la FITS 2008

Un spectacol de Kabuki, in premiera in Romania, celebrul "Faust" al lui Silviu Purcarete, dar si noul sau spectacol "Lulu" sunt, printre altele, productiile pe care mizeaza organizatorii Festivalului International de Teatru de la Sibiu (FITS), Energii 2008, defasurat in perioada 29 mai-8 iunie.

Spectacolul "Festivalul de vara: O oglinda a Osakai", cu Nakamura Kanzaburo VIII, urmasul lui Nakamura Kanzaburo, fondatorul celui mai prestigios teatru de Kabuki al tarii, care din 1624 prezinta spectacole de teatru autentic japonez jucat de actori din clanul Nakamura, va deschide cea de-a 15-a editii a Festivalului International de Teatru de la Sibiu, Energii 2008.

Spectacolul, regizat de Kushida Kazuyoshi, are in distributie peste 80 de actori si se va juca in Hala Balanta a uzinei Simerom, unde, intr-o alta hala dezafectata, vor avea loc reprezentatii din spectacolul "Faust" al lui Silviu Purcarete. In montarea lui Purcarete, dupa opera lui Goethe, apar nu mai putin de 85 de actori si 35 de muzicieni, care poarta publicul intr-o lume a viselor cu demoni, ingeri, vrajitoare si animale fabuloase.

Silviu Purcarete mai semneaza si regia unei noi premiere a Teatrului National "Radu Stanca" din Sibiu, "Lulu", cu aceeasi Ofelia Popii in rol principal, actrita care a castigat premiul UNITER in aprilie pentru interpretarea unui Mefisto feminin in "Faust". Scenografia spectacolului este realizata de Helmut Sturmer, iar costumele de Lia Mantoc, aceiasi artisti care au lucrat si la "Faust", Helmut Sturmer fiind premiat si el de UNITER.

Directorul Teatrului National "Radu Stanca" din Sibiu si organizatorul festivalului, Constantin Chiriac l-a laudat pe Purcarete in cadrul conferintei dedicate festivalului, care a avut loc joi, la sediul UNITER din Bucuresti, spunand ca este singurul regizor roman care a prezentat un spectacol, "Ubu-Rex cu scene din Macbeth", in sectiunea oficiala a Festivalului International de la Edinburg, cel mai mare festival de teatru din lume. Despre "megaspectacolul 'Faust'", Chiriac a mentionat ca a fost cumparat de Festivalul de la Frankfurt cu 250.000 de euro pe reprezentatie.

Organizatorii festivalului se asteapta ca aceste trei spectacole din festival sa fie cele mai solicitate, pe langa cele de teatru stradal, aduse in Piata Mare a Sibiului de compania Plasticens Volants din Franta si de Xarxa Teatre, cea mai mare companie de pirotehnie din Spania. "Nu sunt spectacole de parada, sunt spectacole profunde", a spus Chiriac despre spectacolele stradale.

Dintre cele 70 de tari participante la FITS 2008, se remarca prezenta Israelului. Tara din care vin patru institutii de spectacole: teatrul Cameri din Tel Aviv, care prezinta opera "Ras de Sobolan", Baletul Israelian, care pune in scena "Romeo si Julieta", o companie de dans, Vertigo, precum si trupa Tararam, care aduce in spectacolul "Extazira" un mixaj de sunete inspirate din natura, batai de tobe, fragmente muzicale sustinute vocal si spicuiri de teatru antic.

O alta montare pe care mizeaza organizatorii acestei editii jubiliare a festivalului sibian, potrivit responsabilului de comunicare, Sergiu Olteanu, este montarea dupa Antonio Tabucchi a teatrului Odin din Danemarca. Spectacolul "Salt", in regia lui Eugenio Barba , are la baza romanul sub forma de scrisori "Se face tot mai tarziu", semnat de scriitorul italian Antonio Tabucchi.

Dramaturgul Valere Novarina, unul dintre cei mai importanti din Franta la ora actuala, potrivit lui Constantin Chiriac, va fi prezent la festivalul de la Sibiu, unde va fi pusa in scena piesa sa "L'Operette", si va sustine o conferinta intitulata "Rencontre autour de l'acte inconnu".

FITS 2008, care se va derula sub genericul "Energii", prezinta la cea de-a 15-a editie peste 350 de productii din 70 de tari, in perioada 28 mai - 8 iunie. Bugetul acestui eveniment, care cuprinde teatru in sali si in spatii neconventionale, spectacole de strada, teatru experimental, spectacole de dans, spectacole din muzica lumii, spectacole-lectura, teatru radiofonic, ateliere specializate, lansari de carte si o bursa de spectacole, este de 5,2 milioane de euro, a anuntat Constantin Chiriac, la conferinta de presa de joi. El a mai precizat ca estimeaza un numar de 60.000 de spectatori pe zi la evenimentele culturale care se vor derula pe parcursul a 11 zile la FITS 2008.

De asemenea, el a subliniat ca Festivalul International de Teatru de la Sibiu este al treilea din lume, ca numar de spectacole prezentate, numar de tari participante si numar de locatii - 59 la editia 2008-, dupa cele de la Edinburgh si Avignon, care se tin de peste 60 de ani. El a mai spus si ca se bucura de aceasta editie jubiliara, precum si de 220 de ani de existenta a Teatrului National "Radu Stanca" la Sibiu si de 426 de ani de miscare teatrala in burgul transilvanean.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea