Social

Moldovenii, declarati fruntasi la divorturi

Romanii divorteaza din ce in ce mai mult. Daca datele studiilor arata ca numarul celor care isi unesc destinele creste, pe de alta parte si divorturile se inscriu in acelasi registru. Potrivit Institutului National de Statistica, in ultimii ani, cele mai multe casnicii destramate s-au inregistrat in nord-estul Romaniei. Conform specialistilor, divortul are in majoritatea cazurilor doua cauze. Prima ar fi casatoria sub impulsul momentului, de teama singuratatii, fapt care nu permite celor doi parteneri sa se cunoasca suficient de bine pentru a garanta formarea unui cuplu solid. O alta cauza a cresterii numarului divorturilor ar fi violenta in familie , care se datoreaza in mare parte educatiei. Datele cercetarilor psihologice arata ca mariajul in urma primului impuls ii face pe multi romani sa divorteze dupa doar cativa ani de convietuire . Cele mai multe divorturi se inregistreaza la grupa de varsta 30-34 de ani, in principal la cuplurile fara copii. Potrivit psihologului Andrei Chiriac de la Spitalul de psihiatrie "Constantin Gorgota" din Bucuresti, citat de "Adevarul", casatoriile de acest gen sunt lipsite de reguli si sfarsesc, in majoritatea cazurilor, ca urmare a aparitiei unor stari conflictuale. Astfel se explica de ce unele persoane care se casa­toresc in jurul varstei de 30 de ani, impinse de singuratate sau de dorinta de a intra in randul lumii, ajung sa divorteze inainte ca cerneala de pe certificatul de casatorie sa se usuce. O alta cauza a cresterii numarului divorturilor ar fi violenta in familie, care deriva tot din necunoasterea suficienta a partenerului si din existenta unei imagini distorsionate asupra casniciei. In astfel de situatii, divortul are un efect benefic pentru ca reprezinta un nou inceput.

Moldovenii, fruntasi la divorturi, oltenii, cei mai statornici

Rata divorturilor variaza in functie de mai multi factori: varsta, numarul copiilor aflati in intretinere, dar si zona geografica. De exemplu, cele mai multe divorturi inregistrate in 2006 - 16.122 de divorturi, reprezentand peste 50 la suta din numarul total inregistrat la nivelul tarii, au avut loc in zona Moldovei si a Munteniei. La polul opus se afla Bu­curesti, judetul Ilfov si Oltenia, unde, potrivit Institutului National de Statistica, se afla cea mai statornica populatie, cu numai 5.664 de divorturi de-a lungul anului 2006. In plus, datele arata ca numarul copiilor influenteaza intr-o mare masura rata di­vor­turilor. Astfel, cele mai putine divorturi se inre­gistreaza in familiile unde exista cinci copii sau mai multi, acestea fiind urmate de cuplurile cu un singur copil. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea