Social

Moldova si Transnistria se pregatesc sa faca marele pas al "impacarii"

Voronin si Smirnov vor avea o intalnire tete-a-tete te curand. Ei vor semna un „tratat de prietenie“.

Moscova se pregateste sa dea o lectie Occidentului despre ce inseamna solutionarea pe cale amiabila a unui conflict separatist. Este vorba, bineinteles de reglementarea conflictului transnistrean, relateaza cotidianul rusesc Kommersant.

Kremlinul a mediat in ultima vreme intre Tiraspol si Chisinau, reusind sa ii determine pe cei doi lideri – presedintele moldovean Vladimir Voronin si liderul autoproclamatei republici, Igor Smirnov – nu numai sa declare ca vor dialoga, ci chiar sa stabileasca o intalnire bilaterala. Va fi prima intrevedere dintre cei doi din ultimii sapte ani, mai noteaza Kommersant.

Presa rusa relata insa de mai multe luni ca Moscova dezbate in secret cu Chisinaul un plan privind revenirea Transnistriei in cadrul granitelor moldovene. Conditia ar fi fost ca Republica Moldova sa se declare stat neutru – mai exact, sa garanteze ca nu va deveni membra NATO.

Acum, Rusia incearca sa prezinte intalnirea dintre Smirnov si Voronin ca o ultima etapa in rezolvarea conflictului transnistrean. O astfel de rezolvare, fara ajutorul Occidentului si in mod pasnic ar fi o adevarata palma si un exemplu dat Europei si SUA despre cum ar trebui rezolvate asemenea diferende. Astfel, va aparea si mai pregnanta diferenta dintre diplomatia ruseasca si cum a inteles Europa sa rezolve problema statutului Kosovo, indica publicatia.

 Liderii din Moldova si Transnistria au avut deja o conversatie telefonica, insa serviciul de presa al lui Vladimir Voronin, care a facut publica informatia, nu a precizat cand va avea loc viitoarea intalnire. In cadrul acesteia insa, Voronin si Smirnov „vor dezvolta si consolida masuri de crestere a increderii intre Chisinau si Tiraspol”.

Serviciul de presa al liderului de la Tiraspol a fost ceva mai „generos”: discutia a avut loc la initiativa presedintelui moldovean, iar la intalnirea dintre cei doi se va dezbate „proiectul unui tratat amplu de prietenie si cooperare intre Republica Moldova si Transnistria”.

Voronin, care este nascut de altfel chiar pe teritoriul transnistrean, s-a intalnit ultima data cu Igor Smirnov in 2001, imediat dupa ce a castigat primul mandat de presedinte al Republicii Moldova. Atunci, Voronin s-a deplasat personal la Tiraspol, insa negocierile s-au blocat aici. Tiraspolul l-a catalogat apoi drept „persona non grata” si nu i-a mai permis intrarea in Transnistria.

Intre timp, liderul de la Chisinau a fost evitat si de toate autoritatile de la Moscova. „Acum, exista conditii perfecte pentru a se gasi o solutie de compromis. Iar intalnirea liderilor va da un impuls in aceasta directie”, a apreciat o sursa guvernamentala moldoveana, citata de Kommersant.

"Entuziasm" la Moscova

Reactia de sprijin din partea Rusiei nu a intarziat nici ea. „Rusia spera ca intalnirea dintre liderii Moldovei si Transnistriei va contribui la depasirea blocajului in negocierile pe marginea problemei transnistrene”, a indicat ambasadorul rus pentru misiuni speciale, Valkeri Nesteruskin.

„E foarte bine. Acum, asteptam acordurile specifice”, a mai declarat si o sursa din cadrul administratiei de la Kremlin. Rusia a muncit intens in ultimele luni pentru a-i determina pe cei doi sa dialogheze. Si daca Voronin, strans de mai multe ori cu usa de Kremlin, a cedat usor, Igor Smirnov s-a impotrivit negocierilor cu Moldova, insistand ca Transnistria doreste independenta.

A fost nevoie de mai multe vizite ale unor inalti oficiali rusi la Tiraspol si de o pozitie clara a Kremlinului, care a precizat ca nu va sprijini recunoasterea Transnistriei (spre deosebire de declaratiile facute despre Abhazia si Osetia de Sud), pentru ca liderul autoproclamatei republici sa fie de acord cu planul rusesc.

In cele din urma, el a fost complet convins dupa o discutie la Moscova cu seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov . Planul pare o iesire onorabila din scena pentru ambii comunisti: pentru Voronin, readucerea Transnistriei poate compensa esecul european, mai ales ca anul viitor vor fi alegeri parlamentare , in timp ce Smirnov ar recastiga sprijinul Rusiei. Moscova este inca extrem de nemultumita de felul in care acesta gestioneaza ajutoarele financiare acordate de Rusia si i-a gasit deja si un inlocuitor: pe Evgheni Sevciuk.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea